17 Şubat 2016 Çarşamba

Cengiz Aytmatov- Elveda Gülsarı




Kitabın Adı: Elveda Gülsarı
Kitabın Yazarı: Cengiz Aytmatov  
Tercüme: Semnal Gökmen
12. Baskı
Eylül, 2014


  Aslında kitabı geçen hafta okumuştum. Baktım ki üst üste Cengiz Aytmatov kitapları yayınlıyorum sıkıcı olabilir diye düşündüğüm için bu gün yayınlamaya karar verdim.

  Devrim isteyen genç Kırgızların öyküsü anlatılmış. Kitabın baş karakterleri Tanabay ve Gülsarı'dır. Tanabay devrimi isteyen çileli bir gençtir. Gülsarı ise kitaba ismini veren attır. Yalnız Tanabay gençliğin verdiği cesaretle hayatı boyunca yanlışlar yapmış biridir ve atı Gülsarı dosttur.Birbirleriyle çok güzel anlaşırlar.
  Kitapta Türk kültüründe atın ne kadar önemli olduğunu bize aktarıyor. Kırgız halkı devrimi ister ama devrime adapte olabilecek midir? Yepyeni bir yaşam tarzına alışmak hiç kolay değildir. Kırgız kültürünü bize çok güzel bir biçimde anlatmış. Komünizme inceden eleştiri yapmakta ihmal edilmemiş.
   Kitabın akıcılığı çok güzeldi ama yine de biraz sıkıldım.  Belki de üst üste aynı yazarın kitabını okumak beni biraz sıktı.
  Bu kitap yorumu  biraz özensiz olduğu için özür dilerim. Aytmatov kitaplarından okumadığım "Gün olur Asra Bedel" isimli kitabı sizlerle buluşturmak için sabırsızlanıyorum.

İşte Alıntılar:

"Koytaşın üzerinde dağları seyrederek oturan Tanabay, önce keçe çadırdan eşelenip yeni odun atılan ateşin çıtırtılarını duydu. Sonra karısının kopuzundaki insanın yüreğini yolup alırcasına hüzünlü ezgiler geldi kulağına. Yalnızlıklar içinde kalan bir adamın hıçkırıklarını, ah dedikçe nefesiyle yel savuran çok büyük acılı bir insanın ahlarını, ıssız ve engin bozkırda başını vuracak, onulmaz derdini gömecek bir yer arayarak koşan bir adamın acı çığlıklarını andıran bir ezgiydi bu. Hiç kimsenin avutamayacağı, hiçbirşeyin merhem olamayacağı acılarla ağıdını söyleyen, ağlayan bir adamın bozlamasını anlatıyordu kopuzun telleri."

Zaman kimseyi kayırmaz, her canlı yaşlanır, her şey eskir.

Boşuna demişler '' Kırk yıl kırgında kalsan, ecel gelmeyince ölemezsin '' diye,

"Düşman yakana yapışınca kurt da bacağını ısırır"

Tende beden, bedende can taşıdıkça, bu dünyada yaşadıkça, hayat yolunun önündeki engelleri aşmaya, kaldırmaya çalışacaksın, arkadan omuz vereceksin. Başka türlü olmuyordu... Ne var ki, her omuz vuruşta, hayat arabasının tekerleği omuzunu bıçak gibi yaralıyor, yara üstüne yara, derken omuzunu nasır tutuyor. Eğer yaptığın işi seviyor meyvesini de alıyorsan. nasırların hiç önemi yok. Şikayet etmezsin, memnun olursun..

Atla insan arasındaki tek fark, atın atı kıskanmamasıdır.

Tatlı söz hazineden değerlidir.

Her şey geçmişte kalmıştı. Baharda gelen, sonra gökte sıra sıra dizilip uzaklara giden, gözden kaybolan yaban kazları gibi uçup gidiyorlardı onun için iç dünyasında...

21 yorum:

  1. Ben kendi adıma hiç sıkılmam Aytmatov kitaplarına dair bir şeyler okumaktan. Her kitabı birbirinden güzel ve sürükleyicidir. Gün Olur Asra Bedel hakkındaki görüşlerini bekliyorum, kalemine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında sikilmadım sadece üst üste aynı yazarı okumak insanı biraz sıkıyor.Onu kastedmiştim

      Sil
    2. Aynısını söyledim:) Sen onun kitaplarına dair yazıyorsun, ben okuyorum ya hani. Bundan sıkılmam dedim. Sıkılmayasınız diye üst üste yazmadım dediğin için ona binaen :)

      Sil
    3. yanlış anlamışım. Yorumun için teşekkür ederim. İyi ki vasrsın

      Sil
    4. Teşekkür ederim, sen de iyi ki varsın :)

      Sil
  2. Ben Cengiz Aytmatov'un sadece Toprak Ana kitabını okumuştum çok da beğenmiştim. Çok güzel anlatmışsın bunu da alıp hemen okumak istedim. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.Okumak istemene çok sevindim :)

      Sil
  3. Çok güzel yorumlamışsın, alıntılarda çok anlamlı emeğine ve gözlerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  4. cengiz aytmatovun iki tane çok bilindik kitabını okumuştum bunlardan biri gün olur asra bedel. unutamadığım şeylerden biri mankurt idi. senin yorumlarını da bekliyorum bu kitap hakkında hadi bakalım çabuk oku :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. inşallah haftaya yayınlarım. Yorum için teşekkürler :)

      Sil
  5. hımmmmm demek kiiiii arka arkaya aynı yazar okunmaaaz diyosooon :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynen öyle diyorum. bundan sonra yapmayacağım. Yayarak okumak daha iyi

      Sil
  6. 'Zaman kimseyi kayırmaz, her canlı yaşlanır, her şey eskir' sevdim bu sözü :) ben bu tarz kitapları okumayı seviyorum yazını okuyunca alma isteği uyandı ^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende o cümleyi çok beğendim. :) Teşekkür ederim

      Sil
  7. Art arda aynı yazar sıkıcı olabiliyor :)) Aytmatov'un Beyaz Gemi ve Gün Olur Asra Bedel kitaplarını okudum, yazım tarzını çok sevmiştim :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende çok sevdim yazım tarzını. Yorum için teşekkür ederim

      Sil
  8. http://yeter678.blogspot.com.tr/2016/02/mim-sen-kimsin.html komşu mimlendin :D

    YanıtlaSil
  9. Sevdiğim bir yazar.Bu kitabını okudmadım.Not ettim teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Asıl ben teşekkür ederim :). İyi okumalar :)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...