31 Mart 2016 Perşembe

George Orwell- Hayvan Çiftliği (Bir Peri Masalı)

KÜNYE
Kitabın Adı: Hayvan Çiftliği ( Bir Peri Masalı)
Kitabın Orijinal Adı: Animal Farm
Çeviri: Celal Üster
33. Baskı, Temmuz 2013

Alıntılar:

İngiliz yazar George Orwell (1903-1950), ülkemizde daha çok Bin dokuz yüz seksen dört adlı kitabıyla tanınır. Hayvan Çiftliği, onun çağdaş klasikler arasına girmiş ikinci ünlü yapıtıdır. 1940'lardaki 'reel sosyalizm'in eleştirisi olan bu roman, dünya edebiyatında 'yergi' türünün başyapıtlarından biridir. Hayvan Çiftliği'nin kişileri hayvanlardır. Bir çiftlikte yaşayan hayvanlar, kendilerini sömüren insanlara başkaldırıp çiftliğin yönetimini ele geçirirler. Amaçları daha eşitlikçi bir topluluk oluşturmaktır. Aralarında en akıllı olanlar domuzlar; kısa sürede önder bir takım oluştururlar, devrimi de onlar yolundan saptırırlar. Ne yazık ki insanlardan daha baskıcı, daha acımasız bir diktatörlük kurulmuştur artık. George Orwell, bu romanında tarihsel bir gerçeği eleştirmektedir. Romandaki önder domuzun, düpedüz Stalin'i simgelediği açıkça görülecektir. Öbür kişiler bire bir belli olmasalar da, bir diktatörlük ortamın da olabilecek kişilerdir. Romanın alt başlığı Bir Peri Masalı'dır. Küçükleri eğlendirecek bir peri masalı değildir; ama roman, bir masal anlatımıyla yazılmıştır.
(Arka Kapak)

Evet Arka Kapak kelamını sizle paylaştıktan sonra gelelim benim yorumuma:

  Kitap okurken beğenmemin sebeplerimden biri kitabın akıcı olmasıdır ve Ben Hayvan Çiftliği kitabını akıcı buldum. Yazarın kaleminin iyi olduğuna kimsenin şüphesi yok. Fakat bana göre çeviri işi de birer sanattır. Celal Üster'e de  bu güzel çevirisi dolayısıyla teşekkür ederim. Biliyorsunuz ne kitaplar heba oluyor akıcı çeviri yapılamadığından...

  Kitap çok hoştu. Genel anlamda beğendim. .Fakat kitap benim içimi kararttı. 1984 kadar içimi karartıp çıkarım yapamadım. Çünkü, yaşanmış bir olayı George Orwell kendisine has bir üslupla alegorik bir eser haline getirmiş.  Peki bu yaşanmış olay neydi? Stalin'nin  eleştirisini yapıyor. Ama Komünizm'e bir eleştiri olmaktan ziyade 1984'te gördüğümüz Totalirizm'e bir eleştiridir. Bu eleştiriyi Çok güzel bir şekilde aktarmış.
   Vikipedi'de Hayvan Çiftliği hakkındaki sayfayı okuyarak karakterlerin kimlere benzediğini görebilirsiniz.

 Alıntılar:
"Bütün insanlar düşmandır! Bütün hayvanlar yoldaştır.!"

İnsan üretmeden tüketen tek yaratıktır. Süt vermez, yumurta yumurtlamaz, sabanı çekecek gücü yoktur, tavşan yakalayacak kadar hızlı koşamaz. Gene de tüm hayvanların efendisidir.

Reis Domuz: İnsan'ı ortadan kaldırın, açlığın ve köle gibi çalışmanın temelindeki neden de sonsuza dek silinecektir yeryüzünden


Snowball, "Bak yoldaş," demişti. "Senin onsuz edemediğin kurdele, köleliğin simgesidir. Özgürlüğün kurdelelerden çok daha değerli olduğunu kafan almıyor mu?"

Bütün hayvanlar eşittir ama bazı hayvanlar öbürlerinden daha eşittir.,

Tek gerçek düşmanımız insandır. İnsanı ortadan kaldırın, açlığın ve köle gibi çalışmanın temelindeki neden de sonsuza dek silinecektir.

Görmediklerinizi değil, gördüklerinizi anlamaya çalışın.

Bu hayatta başımıza gelen tüm kötülüklerin insanın zorbalığından kaynaklandığı gün gibi açık değil mi?

Benjamin'e göre açlık, zorluk ve hayal kırıklığı hayatın değişmez yasalarıydı."

İnsan'ın bütün alışkanlıkları kötüdür. Ve en önemlisi, hiçbir hayvan kendi türünden olanlara zorbalık etmemeli. Güçlüsü güçsüzü, akıllısı akılsızı, hepimiz kardeşiz. Hiçbir hayvan başka hayvanı öldürmemeli. Bütün hayvanlar eşittir.

20 yorum:

  1. Kitap tavsiyenizi çok güzel yorumlamışsınız.Akıcı olması güzel.İnsanın insana verdiği zarar kadar bu dünyada başka zarar veren canlı türü var mı? :(

    YanıtlaSil
  2. iyi bir fikir etrafında yazılmış bir kitap, Orwell'i seviyorum :)
    sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgiler...Yorumunuz için teşekkür ederım :)

      Sil
  3. okudum. önemli kitap evet de mi. ama keyifli de değil yani haklısıın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında okuması akıcı ama anlatılanlar iç karartıcı :(

      Sil
  4. Merak ettiğim bir yazar ... Ancak biraz daha enerji toplamam gerekli okuyabilmek için ..
    Çünkü her anımız bir olay , moraller dalgalanmalarla giderken içim kararmasın...
    Emeğine sağlık..
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de okurken moralim bozuldu.Keza bu ay gündem hiç soğumadı.Hep sıcak kaldı.Böyle zamanlarda bu tip kitaplar insanı daha da dertlendiriyor.Güzel haftalar dilerim

      Sil
  5. Hayvanlar adına yazılan çoğu kitap aslında insanları anlatır. Zaten bu kadar kötülükle insanların hayvanları anlaması mümkün değil. Alıntıları okuduğum kadarıyla bu kitapta hayvanlar (bazı insanlar) insanların düşmanı ve onları ortadan kaldırmanın kendilerine bir saadet getireceğini düşünüyorlar. İnsan insanın en büyük düşmanıdır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet aynen öyle.Insanlar kardeştir diye öğrenmişlerdi bana büyüdüm gördüm ki insanlar dusman ış meğerse... kitap bunun üzerine kurulu.Hayırlı hafralar

      Sil
  6. Enteresan ifadeler var kitapta. Uzerinde dusunmem gerek! Ama zorbalik etmeme konusunda katiliyorum maalesef daha insan olmayi ogrenemedik! Hayvanlar bizden daha merhametliler. Onlara zarar vermezsen sana dokunmazlar tek dertleri karinlarini doyurmak! Biz insanlar oyle miyiz? Ziyanlikta üstümüze yok!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru insan olmak böyle bir şey işte :(.

      Sil
  7. Çok anlamlı bir kitaptı bence de, beğenerek okumuştum.. 1984'ü henüz okumadım ama okumayı düşünüyorum bu yakınlarda. Kitabı beğendiğine çok sevindim bu arada :')

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence hemen 1984'ü okumalısın. :9 .Yorum için teşekkürler.

      Sil
  8. Merhabalar,

    Distopik romanlarıyla ünlenen İngiliz Yazar George Orwell'ın "Hayvan Çiftliği" romanından altını çizdiğim 20 muhteşem alıntıyı izniniz olursa sizinle de paylaşmayı çok isterim: http://www.ebrubektasoglu.com/yazi/george-orwellin-hayvan-ciftligi-romanindan-20-etkileyici-alinti/

    Güzel okumalar dilerim,
    edebiyatla ve sağlıcakla kalın.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...