13 Ocak 2016 Çarşamba

Dilimiz ve Kültürümüz- M. ESAD COŞAN

Bu kitap aslında 2013 yılından beri kitaplığın bir köşesinde duran kitaplardan biriymiş. Geçen gün kitap raflarını düzeltirken rast geldim ve bu  kitabın elime nasıl geçtiğini hatırladım. o yıl bir yarışmaya katıldım ve yarışmaya katılanlara bu kitabı hediye olarak verdiler. Bende vaktim yok kitap okumaya ders çalışmam lazım  ayrıca çözülecek çok testim var diyerek hayatımın yanlışını yaptım. 2 yıl boyunca kitap okumadım. Hayatım da en sevdiğim meşgalem olan kitap okumayı bıraktım. Bir süredir bu eksikliğimi kapatmak için olağanca gücümle okumayı sürdürmekteyim. Sınavlara çalışan arkadaşlarıma naçizane tavsiyem şudur; Hiç olmazsa günde bir 10 sayfa okuma yapmaları özellikle de Türk Edebiyatı Klasiklerini okumalarını tavsiye ediyorum.  Çünkü 2 yıl boyunca düzenli olarak kitap okumamış bir insan olarak söylüyorum bunun eksiliğini hemen fark ediyorsunuz . Ayrıca hayatımızın neredeyse ilk 23 yılı sınavlarla geçiyor. Akademisyenlik düşünenler içinse neredeyse bir ömür sınavlarla geçiyor. Bu nedenle: "Kitap okumayı bırakmayın." diyorum .




   Fark ettim ki konunun dışına baya çıkmışım. Ne olur beni affediniz sevgili dostlar. Konuya dönecek olursam devamı şöyle gelişti. Dün dişçiye gitmem gerekiyordu. Kitabı attım çantaya kitabı treni beklerken ve tren yolculuklarım esnasında kitabı okudum ve kitabı bitirdim. Yani o derece kısa bir kitap.
  Neyse ben size kitabın tanıtımını yapayım:

Eser: Dilimiz ve Kültürümüz
Yazar: Mahmud Esad Coşan
Yayın No: 4
Akademik Çalışmalar :01
İstanbul 2010, 4.Baskı

     Adı üzerinde kitapta bahsedilen Dilimiz ve Kültürümüz. Kitabımız bir adet akademik çalışmalar ürünü. Bu manada kaliteli bir kitap Ancak konular kısa tutulmuş. Bana göre Dil ve Kültür bir kitaba sığamayacak kadar geniş yelpazede...
     Buna rağmen  Dil konusu üzerinde  nispeten biraz daha fazla durulmuş. Dil bilgisi kaideleri hakkında bilgi veriyor ve "Anlamlı cümle nasıl kurulur?" gibi sorulara cevap veriyor. Bu tip bilgileri bana hatırlattı. Bu anlamda da blog yazarlarının yardımcısı olabilir bence. Bunun yanı sıra üniversite öğrencilerinin de okuması gereken bir kitap.
     
     Üzerinde daha az durulan konu olan kültür. Kültürü Lise yıllarımızda şu şekilde öğrendik:" Bir milletin geçmişten günümüze taşınan gelenek, görenek, örf ve adetlerdir. " Ne kadarda ezberci ve sığ bir yaklaşım olduğunu gördüm. Çünkü kültürün bir sürü anlamı varmış. Bunu öğrenerek ufkum genişledi.

Not: Kitabın yazarı olan M.Esad Coşan ve O'na bağlı hiç bir cemaatle alakam yoktur. Kendisine ve cemaatine saygı duyuyorum. Eğitime verdikleri önem dolayısıyla Kendisini ve Cemaatini tebrik ediyorum. Allah kendisine rahmet eylesin.


   
   

14 yorum:

  1. Bu kitap bende de var ama okumadım daha benim de bağlantım yok ama hediye gelmişti

    YanıtlaSil
  2. Okumani tavsiye ederim teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  3. Eskiden sığ kalmış şimdiler de ise yok olmak üzere dilimiz ve kültür varlığımız.Karşındakine ulaşmanın en önemli iki gücü oysa ki .
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  4. dil bilgisi dersini hatırladım :) çok severdim böyle dersleri

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bana sıkıcı gelirdi. Ama lazım tabi ki :)

      Sil
  5. İnsan diline hakim olmadan neye hakim olabilir ki? Hiç hafife alamıyorum dilimizin yalan yanlış kullanılmasını. Tabii imkanı olup da yıllarca okullarda dirsek çürütüp yine de yeterince iyi konuşamayan ve yazamayanlar için bu sözüm. Sıkıcı bulmana rağmen okumuşsun çok da iyi yapmışsın. Ben senin cümlelerini gayet anlamlı buluyorum :) İnşallah çok daha iyi olacaktır da.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten çok teşekkür ederim ama ben cümlelerimi anlamlı bulmuyorum. İnşallah dediğiniz gibi iyiye gider. Teşekkür ederim.

      Sil
    2. Yok yok ne insanlar görüyorum maalesef yaşını başını almış olmasına hatta epey eğitim görmesine rağmen okumaya dahi tahammül edemediğim hatalarla dolu cümleler kuran. Olsun ama. Kendini yeterli görmemek insanı genelde daha iyisini yapmaya teşvik eder. Rica ederim :)

      Sil
    3. Teşekkür ederim :) Beni utandırdınız ve mutlu ettiniz :)

      Sil
  6. Bu kitabı okuma listeme aldım, paylaşım için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  7. Merhabalar; tesadüf eseri yazınıza ulaştım. Kitabı okuyup ben de yorum yapmak isterken, görsel aramada yazınızla karşılaşınca bende yazmak istedim. Kitap her ne kadar dil ve kültür gibi önemli iki konuyu ele alıp hacim olarak çok küçük olsa da yazarın anlatımı ile dolu dolu bilgiler verdiğini düşünüyorum. Özellikle çalışma metodları kısmı ile kültür kısmında yazdıkları yorumlar, tespitler harika. Başucu kitabı olmasa da herkesin okuması gerekiyor diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar :). Yıllardır blog ile ilgilenmediğim için yorumunuzu görmedim. Kitabı hala kardeşlerime, öğrencilere tavsiye ediyorum. Yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...