Kafka’nın Dava’da işlediği ve neredeyse her romanında ve hikayesinde karşımıza çıkabileceğini düşündüğüm şu düşüncesi bu romanın ana fikrini ortaya koyuyor: “Hayatın henüz doğar doğmaz kaybedilmiş olması.” İşte bu düşünce Romanın baş Kahramanı olan Josef K.’nın hiçbir nedeni olmaksızın bir davalı olması noktasının temelini oluşturuyor.
Bana göre kitapta genel olarak değinilen noktanın şu olduğunu düşünüyorum. Aslında dünyada yaşayan herkes aynı zamanda en genel tabiriyle “sistemin kölesi” olan insana aslında dünyayı bir mahkeme salonuna ve yargı kollarını veya yasaları sistemi oluşturan dinamikler veya sistemin yöneticileri olarak görüyor. Suçun nedeninin bilinmemesinin dayanağı ise aslında insanların yaşadıkları sistemleri sorgulamaması... Sorgulayan insanların yani yasayı bilen insanların korku halinde yaşamasına bir eleştiri olduğunu düşünüyorum. Ayrıca otoritenin yaptığı haksız suçlama bürokrasi sorunu ve Otoritenin verdiği korku durumunu bize anlatıyor. (Otorite demişken sadece o dönemi ve Coğrafyayı kast etmenin doğru olamayacağını zira tüm dünyada böyle bir sistem olduğunu düşünüyorum )
Okuyunca sizi düşündürecek bir kitap. Ne yalan söyleyeyim bana biraz sıkıcı geldi. Yine de iyi ki okudum diyorum.
Sizi bir kaç alıntı ile baş başa bırakıyorum ....
Adaletin hareket etmemesi gerekiyor, aksi halde terazi sallanır ve doğru ölçemez.
Mantık istediği kadar sarsılmaz olsun, yaşamak isteyen bir adama direnemez.
Josef, yalvarırım kendine gel, kayıtsızlığın beni çıldırtıyor. Seni gören birinin, 'baştan yitirilmiş dava' deyimine inanası geliyor.
Düşünceleri fazla dikkate almamalısın. Yazı değişmez, düşünceler ise çoğu kez sadece yazı karşısındaki aczin ifadesidir.
Kuşku altında olan için hareket, hareketsizlikten iyidir, çünkü hareketsiz duran, kendisi de bilmeksizin, hep bir terazinin kefesinde olabilir ve günahlarıyla tartılabilir.
Yalnızca aptal oldukları için bu denli kendilerinden emin konuşabiliyorlar. Dengim olan bir insanla konuşacağım birkaç sözcük, her şeyi bunlarla yapılacak en uzun konuşmalarla karşılaştırılamayacak ölçüde aydınlatacaktır.
Bir anlam istiyorsunuz ama bana en anlamsız şeylerle geliyorsunuz.
Dönüşüme göre daha derinden etkiledeiyse demek ki hemen okumalıyım :)
YanıtlaSilTeşekkürler yağmur tozu
Bir anlam istiyorsunuz ama bana en anlamsız şeylerle geliyorsunuz.
YanıtlaSilNe güzel bi söz.
Bu söz benide derinden etkiledi :) gerçekten anlama dair büyük sözlerden :)
SilO zaman ben bunu kesin okuyayım sen bu kadar beğendiysen okumamak olmaz ^^ Ellerine sağlık *
YanıtlaSil^^ Merve tavsiye ederim sanada tabii okurken sıkıldım biraz ama beğendiğim kitaplar arasında :)
SilMerhaba Esmanur.Sana gecenin bu saatinde ziyarete geldim.Çok şirin bir bloğun var.Kitaplardan seçilmiş böyle derin manalı sözler çok ilgimi çeker.Kafka'nın Dava romanını ben de okuyacağım.Felsefe okuyormuşsun.İnan çok hoşuma gitti.Olmasını istediğim paslaşmalarımızda senden alacağım çok bilgiler olabilir.Sık sık geleceğim.Sevgilerimle güzel bir gecenin içinde olman dileklerimle. Her konuda başarılar Esmanur, gözlerinden öperim kızım.Ece ablan.
YanıtlaSilTeşekkür ediyorum Şeref verdiniz.:) Bu paslaşmalari bende severim henüz bölüme geçmedim. Hazırlık sınıfindayim. Ellerinizden öpüyorum Teşekkürler
SilEsmanur canım,çok teşekkür ederim.Yalnız sanırım beni çevrelerine eklememişsin,bu nedenle ancak sen bana yorum yapınca görebiliyorum .Benim siteme girdiğinde siteyi izle bölümünden de ekleyebilirsin.Seni izlemek isterim.Sevgiler yavrum:)
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim bende sizin sitenizi ekledim. :) Çevrelerine ekliyorum hemen sevgilerle :)
SilBen sadece Dönüşüm'ü okudum yazardan ama bütün kitaplarını okumaya karar verdim. Dava'da öncelikle okuyacaklarım arasında :)
YanıtlaSilDönüşüm kitabı çok hoş bu kitapta da yargı sistemi eleştiriliyor. Bende beğenerek okumuştum. :)
Sil