
Kitabın Adı: Hayvan Çiftliği ( Bir Peri Masalı)
Kitabın Orijinal Adı: Animal Farm
Çeviri: Celal Üster
33. Baskı, Temmuz 2013
Alıntılar:
İngiliz yazar George Orwell (1903-1950), ülkemizde daha çok Bin dokuz yüz seksen dört adlı kitabıyla tanınır. Hayvan Çiftliği, onun çağdaş klasikler arasına girmiş ikinci ünlü yapıtıdır. 1940'lardaki 'reel sosyalizm'in eleştirisi olan bu roman, dünya edebiyatında 'yergi' türünün başyapıtlarından biridir. Hayvan Çiftliği'nin kişileri hayvanlardır. Bir çiftlikte yaşayan hayvanlar, kendilerini sömüren insanlara başkaldırıp çiftliğin yönetimini ele geçirirler. Amaçları daha eşitlikçi bir topluluk oluşturmaktır. Aralarında en akıllı olanlar domuzlar; kısa sürede önder bir takım oluştururlar, devrimi de onlar yolundan saptırırlar. Ne yazık ki insanlardan daha baskıcı, daha acımasız bir diktatörlük kurulmuştur artık. George Orwell, bu romanında tarihsel bir gerçeği eleştirmektedir. Romandaki önder domuzun, düpedüz Stalin'i simgelediği açıkça görülecektir. Öbür kişiler bire bir belli olmasalar da, bir diktatörlük ortamın da olabilecek kişilerdir. Romanın alt başlığı Bir Peri Masalı'dır. Küçükleri eğlendirecek bir peri masalı değildir; ama roman, bir masal anlatımıyla yazılmıştır.
(Arka Kapak)
Evet Arka Kapak kelamını sizle paylaştıktan sonra gelelim benim yorumuma:
Kitap okurken beğenmemin sebeplerimden biri kitabın akıcı olmasıdır ve Ben Hayvan Çiftliği kitabını akıcı buldum. Yazarın kaleminin iyi olduğuna kimsenin şüphesi yok. Fakat bana göre çeviri işi de birer sanattır. Celal Üster'e de bu güzel çevirisi dolayısıyla teşekkür ederim. Biliyorsunuz ne kitaplar heba oluyor akıcı çeviri yapılamadığından...
Kitap çok hoştu. Genel anlamda beğendim. .Fakat kitap benim içimi kararttı. 1984 kadar içimi karartıp çıkarım yapamadım. Çünkü, yaşanmış bir olayı George Orwell kendisine has bir üslupla alegorik bir eser haline getirmiş. Peki bu yaşanmış olay neydi? Stalin'nin eleştirisini yapıyor. Ama Komünizm'e bir eleştiri olmaktan ziyade 1984'te gördüğümüz Totalirizm'e bir eleştiridir. Bu eleştiriyi Çok güzel bir şekilde aktarmış.
Vikipedi'de Hayvan Çiftliği hakkındaki sayfayı okuyarak karakterlerin kimlere benzediğini görebilirsiniz.
Alıntılar:
"Bütün insanlar düşmandır! Bütün hayvanlar yoldaştır.!"
İnsan üretmeden tüketen tek yaratıktır. Süt vermez, yumurta yumurtlamaz, sabanı çekecek gücü yoktur, tavşan yakalayacak kadar hızlı koşamaz. Gene de tüm hayvanların efendisidir.
Reis Domuz: İnsan'ı ortadan kaldırın, açlığın ve köle gibi çalışmanın temelindeki neden de sonsuza dek silinecektir yeryüzünden
Snowball, "Bak yoldaş," demişti. "Senin onsuz edemediğin kurdele, köleliğin simgesidir. Özgürlüğün kurdelelerden çok daha değerli olduğunu kafan almıyor mu?"
Bütün hayvanlar eşittir ama bazı hayvanlar öbürlerinden daha eşittir.,
Tek gerçek düşmanımız insandır. İnsanı ortadan kaldırın, açlığın ve köle gibi çalışmanın temelindeki neden de sonsuza dek silinecektir.
Görmediklerinizi değil, gördüklerinizi anlamaya çalışın.
Bu hayatta başımıza gelen tüm kötülüklerin insanın zorbalığından kaynaklandığı gün gibi açık değil mi?
Benjamin'e göre açlık, zorluk ve hayal kırıklığı hayatın değişmez yasalarıydı."
İnsan'ın bütün alışkanlıkları kötüdür. Ve en önemlisi, hiçbir hayvan kendi türünden olanlara zorbalık etmemeli. Güçlüsü güçsüzü, akıllısı akılsızı, hepimiz kardeşiz. Hiçbir hayvan başka hayvanı öldürmemeli. Bütün hayvanlar eşittir.