28 Ocak 2016 Perşembe

Kediciğe Sahip Çıkalım

Merhablar,

Bu gün sizlere bir adet sosyal problemi başımdan geçen bir hikaye ile anlatmak istiyorum.

     Bu olay hafta sonu başıma geldi. Beni sürekli takip edenler herhalde Ankara da yaşadığımı çoktan anlamışsınızdır. Kar yağalı bir haftayı geçmesine rağmen henüz karlar erimedi. Yani çok soğuk bir hava.
      Cumartesi sabahı sınavım vardı.Otobüse bindim gidiyorum. Sonra indim duraktan Okul ile nerdeyse 5 dakikalık bir yürüme mesafesi var ancak etraf karlarla pardon karlar buz tumuş vaziyette olduğundan yürümek güçleşti benim için. Anlayacağınız 5 dakikalık yol, 10 dakika oldu. Kara bastıkça "Kart kırt " şeklinde sesler çıkıyor. Bende yavaş yavaş hatta biraz muzip bir şekilde devam ediyorum. Hiç basılmamış yerlere basarak eğleniyorum.Kendimce kafa boşaltıyorum işte.
     Önüme bir adet çocuk parkı çıktı.Etrafında çöp konteynırları var.Hemen dönünce okula gireceğimi kafamda hesaplarken.Biraz ilerde bir şey gördüm. Saf aklım şu soruyu sormadan edemedi:
"Herhalde kedidir.Eğer kediyse niye buzun üzerinde yatsın?İnşaallah ölü değildir." Evet bir kaç adım sonra gördüm hayvancık yerde sere serpe yatıyor.Gözleri kıpkırmızı.Karnı yarılmış.Organları görünüyor.Ama kanı bile akmamış.Hayvancağız donmuş.Soğuktan donmuş yani.Kafamda o an 10 dakika muhakeme yaptım:"Nasıl öldü?Niye öldü?Kediyi kestiler de mi attılar? Arabamı çarptı?"Bu soruların cevabı merhum kedinin cesedinde bulamazdım. Sonunda şunu kanaat getirdim.Kedi donmuştu.Ve karnının yarılmasının gerçek sebebi ise bana göre bir aracın donmuş hayvana çarpması.
     Ne kadar korkunç varlıklarız.Kendi türümüze saygı sevgi yok.Bana ne bana ne diyerek gözlerimizi kapıyoruz.Kulaklarımızı tıkıyoruz.Hayvanlar donuyor.Önemsiz bie şey değil mi?Sonuç ta bizler komşusu açken bile: "Benim karnım tok bana ne?" diyoruz.Ben hayvan hakları diye ortalarda gezenlerden değilim.Aşırı hayvan sevgim de yok.Ama o gün yüreğim burkuldu.Utandım.
      Hayvan cesetleri sokaklarda görüyoruz. Bu çok kötü. Korkunç ve vahşet verici.Peygamber Efendimiz (sav) diyor ki:"Merhamet edesiniz ki, merhamet bulasınız." Benim için bu hadisin yorumu "Her insanın çevresinde ki canlılara iyilikle ve onları koruyarak yaklaşmasıdır.Çünkü eğer ki bizler dini vazifeleri yerine getirirken çevremize bir bakıp ne ölmüş ne kalmış demeyi ihmal etmemeliyiz. En azından inanıyorsan Allah'ın yarattığına sahip çık onu koru ve onu sev."şeklindedir.
     Dinle bağdaştırmamın sebebi ise şudur."Kedi cesetini gördüğüm semtin kendini "dindar" olarak nitelemesidir.Sorsan ne müslümandırlar onlar. Ama sokaklarımız böyle işte.Hayvanları koruma yok, sokaklar çöpten geçilmez.Bende oraya yakın bir yerde yaşıyorum.Nerede ise aynı çevreler sayılır.Yani karalama amaçlı yazmıyorum. Kastetmek istediğim şey şu: "Müslümanım diyen kimselerin çevrelerine göstermesi gereken özeni göstermemeleri."

    Hiç aklıma gelmezdi.Bir kedi yüzünden utanacağım.Neyse onları ve diğer sokak hayvanlarını korumak için yapılacak bir kaç bir şey düşündüm:
 1.Hayvanları alıp bir veterinere götürmek ve gerekli aşıları yaptırılabilir.
 2.Evinize havalar iyi olana kadar alabilirsiniz.
 3. Ben bir havyanla yaşamak istemem yahut yaşamam diyorsanız.Apartmanın içine yahut Depo bölümüne onlara apartmanca besleyebilirsiniz.Ilık bir süt bile içlerini ısıtabilir.
 4.Belediyenizi arayıp haber verebilirsiniz.

Benim aklıma gelenler bunlardı.Sizlerde belirtirseniz çok çok sevinirim.

O gece rüya da gördüm:"Ertesi günkü sınavı giriyorum.Testi çözmeye başladım ve önüme birden o kedi çıkıyor.Çok kötü oldum"

Neyse anlaşılan ben susmayacağım.Yorumlarınızı bekliyorum.Sevgilerle




16 yorum:

  1. Kendimi bildim bileli yaşadığım sokaktan bir kedi sahiplenmiş ve o sokaktaki en az dört beş kediyi besleme sorumluluğunu üzerime almışımdır. Evde, apartmanda sorunlar çıkarılana dek 30 kedi baktığım yıllar oldu. Daha az önce sokaktan sorumluluğunu üstlendiğim kedileri besledim mesela. Övünmüyorum senin de yazdığın üzere yapılabilecekleri söylüyorum. Hayvansever insanlar olarak hem sayıca azız hem imkanlar bakımından kısıtlıyız. Bu konuda hassas davranman, bir şeyler kaleme alman çok güzel. Ancak, maalesef bu toplumdan bu konuda çok büyük bir beklentiye girmemek gerektiğini zamanla sen de göreceksin. Hayvanlara neler yapılmıyor ki neler... Donmaları bir kenara insan denen canavarlar bile isteye bin çeşit işkence uyguluyor ve eziyet ede ede öldürüyorlar onları, zevk için... Sen elinden geleni yap, vicdanın rahatlamayacak; çünkü hep bir kötüsüyle karşılaşacaksın bu manzaraların. Ama, üzülmemeye çalış... Yoksa ne dünyaya ne insana tahammül edilmiyor. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizi tebrik ederim.Ben Kedilere yahut başka hayvanlarla yaşayamam malesef ama vicdansiz değilim. Apartmanda kedileri aldık.Övunmek için yazmadığının farkındayım.Samimi olduğundan şüphe yok. Teşekkür ederim sevgilerle

      Sil
  2. son yazıma bi baksan yaa amaa :)

    YanıtlaSil
  3. Merhabalar.
    Aynen size katılıyorum. Kendi türüne saygısı ve sevgisi olmayan bir varlığın, diğer varlıklara ilgi ve ihtimam göstermesi beklenebilir mi? Elbette beklenemez. Önce bizler bir insan olmayı öğrenmeliyiz ki, kendi türümüzün dışındaki varlıklara saygı ve sevgi gösterebilelim. İnsan bu kadar gaddar ve merhametsiz olabilir mi? Hadi göz görmez gönül katlanır, ama sokakta göz göre göre bir hayvanı soğuğa terk etmek ne insanlığa, ne vicdana, ne de merhamete sığar. Cenab-ı Hakk, nefislerimizi iyilikle ıslah eylesin.
    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
  4. Yorumunuz için teşekkürler...Çok ama çok haklısınız. Göz göre göre bunu yapmak çok vahşice.Duaniza amin diyorum.Selam ve dualarimla...

    YanıtlaSil
  5. Guzel bır konuya degınmıssın. Ben olsma bakamazdım heralde. Blogda yazmıştım daha once orman yolunda ustelık yaslı evıne gıden sokağın ağzında yerd ebır kus gormustuk etrafı kanlı ıdı. Araba carptıgı bellıydı ama kımse onu alıp kenara cekmemıstı. Bız de çocuklarla ormanın kenarındakı su akmayan dere oyuğuna bıraktık. Otobahn uzerınden alıp toprağa koymak bıle zor gelmıs ınsanlara. Inanırmısın bır kac gun sonra o kuştan eser kalmamıştı. Dıger hayvanlar yemıslerdı. Sonbahardı ve Buyuk ıhtamalle fare ve böcekler gıbı canlılar kışlık ıcın paylaşmışlardı kusu. Dogaya donmuştu yanı. Blkı çarpan kışı gormemıstır onu suçlayamam ama her gun onun ustundne gecen ınsanlar ıyyy diyerek usunden atlıyorlardı demek.Almanyada sokak kopegı olmaz toplarlar ya satarlar satamadıklarını da öldururler. sokak hayvanı yoktur burda. ama turkıyede cok buyuk bır hayır kapısı hayvanlar. Insnaı yanımız olmuş olsa bıle çıkarcı dusunsek bıle bu ıse hayır edınecem dıye fırsat olarka bakmak lazım kı zaten ınsanlıgın adım adım olduğunu dusunmekteyım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru.Ne kadar kötü köpekleri öldürmeleri Çok üzüldüm. :( Resmen canilik.Allah sonumuzu hayır etsin :)

      Sil
    2. Geçen gün yine buzz gibi bir havada apartmanın içine kedi girmiş. Üşümüş belli. Çocuklar durur mu? Hemen sesi duyduk, çıktık kedi bizi görünce korktu ama aç olduğu dan kaçmadı da, gözlerinden bir şey beklediğini anladım.içeri girdim süt hazırladım, tam kapıyı açtım yan komşum elinde süpürge kediyi kovalıyor. Apartmandan çıksın diye. Bizim de elimiz de süt çocuklarda heyecan. Alıştırma sakın dadanır apartmana dedi. Kovaladı attı. 6 saat aç kalırlarsa ölürler şunu yesin çıksın dedim. Kadın süpürgeyle öyle bir kovaladı ki...zavallı kedicik. Çocuklardan dolayı çıkamadım. Balkondan kaşar biraz tavuk attık. Hemen yedi. Sonra düşündüm onun çocukları da benim çocuklarım da bu olaya şahit oldu. Mükemmelim demiyorum sakın yanlış anlamayın. Sadece çocuklara farkında olmadan merhametsizliği aşıluyoruz..ne acı değil mi

      Sil
    3. Ne kadar kötü olmuş. Ben evde besleyemem evimizde uygun değil ama sığınan bir hayvana bu yapilir mi.Yok ne yanlış anlaşılması.Yorum için teşekkür ederim

      Sil
  6. merhaba takibe geldim bana da beklerim

    YanıtlaSil
  7. Bir mahalleye girdiğinizde sokak kedileri köpekleri senden kaçmıyorsa o mahalle iyi demekmiş :) Ben bu konuda çok şanslıyım neyse ki.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten çok şanslisin :) Senin adına sevindim.Yorum için teşekkürler

      Sil
  8. Hayvanları severim ama ben de sizin gibi evde istemiyorum. Zaten hayvanların evde yaşamaya ihtiyaçları yoktur. Hz. Allah öyle yaratmış. Sadece beslemek yeterli bence. Ve kötü davranmamak tabi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet onların fıyratları aykırı biz insanların bile psikolojisi bozuluyor bu kutu evlerde...

      Sil
    2. Evet onların fıyratları aykırı biz insanların bile psikolojisi bozuluyor bu kutu evlerde...

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...