16 Haziran 2016 Perşembe

Terör ve Cihad'ın Retoriği

Günaydın Herkese,
Sahurdan beri uyuyamıyorum. 1 saat boyunca uyumaya çalıştım.Baktım uyuyamıyorum, bende Caner Taslaman'ın "Terör ve Cihad'ı Retoriği" adlı kitabı okudum. Hem bir kaç gündür kitap okumuyordum.( Dizi izlemeye kendimi kaptırdım...) Okumak iyi geldi. Sonrasında yine uyumaya çalıştım ama nafile... Biraz internette gezindim.2 gündür yüne bakmadığım Reis Bey kitabını da bitirdim.. Zaten incecik.Biraz daha vakit geçti ve ben hala uyuyamadım. Hazır Bilgisayar boşken yayın girmeye karar verdim.


Neden bunları anlattım? Genellikle pek sabahlamıyorum. Genel de fosur fosur uyurum. O yüzden hayretimi sizle paylaşmak istedim.

Neyse Efendim, ben size kitabı anlatayım:

   İkiz kuleler saldırısndan beri biz Müslümanlara olan bakış açısı çok değişti. Özellikle Cihad ve Terör birbirinden çok farklı kavramlar olmasına rağmen birlikte anılır oldu. Peki bu olaya islami ve felsefi açıdan yaklaşmak nasıl olur? Kur'an-ı Kerim ve Hazreti Peygamber (sav)'in uygulamalarıyla ancak nasıl savaşacağımızı daha doğrusu nasıl cihad edeceğimizi öğrenmemize yardımcı olacak bir kitap.
  
  Bugünün Müslümanların en büyük sorunlarından biride bu malesef. Kitapta el-Kaide, Hizbullah vb. Örgütler dahilinde yazılmış. Zira kitabın yazılış tarihi Daeş örgütünün kurulmasından önceye denk geliyor. Bu yüzden kitapta Daeş'ten bahsetmiyor. Ama yine de Daeş Terör Örgütünü bu bağlamda değerlendirmek mümkün.

Son olarak diyeceğim şey şudur ki;
İslama bu konu üzerinden çamur atmaya çalışanların düzgün bir meal okuması yapamadıkları aşikardır. Önce muhalif olacağınız görüşün eserlerini iyi belleyin. Desteksiz anti tezler oluşturmayın. Bunun için Meal okumak yeterli değildir. Siyer, hadis vb. dini ilimlere bakın. Sonra oluşturduğunuz anti tezlere laf etmeyiz.

Bu konu hakkında ileri bir zaman da kendi düşüncelerimden oluşam bir makale oluşturmak istiyorum.
    
Arka Kapak Yazısı

Caner Taslaman’ın, Terör’ün ve Cihad’ın Retoriği kitabında;

Terör nedir?, Terörist kimdir?, Terör kelimesi retorik olarak nasıl kullanılıyor?, Kuran’a göre cihad nedir?, Cihad fetvasını kimler verebilir?, Kuran’daki savaş ayetleri, Kuran’a göre savaş, Kuran’a göre öldürülmesi gerekenler, Kuran’a göre kimler öldürülebilir?, Kuran’da insan öldürmeyle alakalı ayetler, Kuran’ın savaş tutumu, Kuran’a göre hangi şartlarda savaş yapılır?, Müslümanlar kimlerle savaşabilir?, Kuran’a da anlaşmalar, Hz.Muhammed’in müşriklerle anlaşma yapması, Dinler savaş kaynağı mı?, İslam şiddet dini mi?, İslam şiddeti destekliyor mu?, İslam’a göre Ateistler öldürülmeli mi?,


gibi konulara cevap bulabilirsiniz.


Kitaptaki başlıklar:
1) ‘Terör’ Kavramının Retorik Olarak Kullanılması
2) ‘Cihad’ Kavramının Retorik Olarak Kullanılması
3) ‘Cihad’ Kavramının Kurani Anlamı
4) Kuran ve Savaş Ahlakı
5) Kuran’a göre antlaşma yapmak ve iletişimsel eylem
6) Kaynak olmak ile mobilize edici unsur olmak arasındaki fark
7) Olağanüstü aciliyet istisnası


Alıntılar:
İlk olarak dikkat edilmesi gereken nokta, yazılı tarihin büyük kısmının savaşlar tarihi oluşudur ve olması muhtemelken durdurulmuş muhakkak birçok savaş vardır, fakat bunlardan tarih kitaplarında bahse- dilmez. Eğer çıkmış olan savaşların suçu dinlere yük- lenecekse, engellenmiş olanlar için de dinlerin övül- mesi gerekmez mi?

Ayrıca, hatırlanması ge- reken bir nokta da bilinen tarih içinde dinlerin toplum üzerinde en az etkili olduğu dönem olan 20. yüzyılın, savaşlarda ölen insan sayısının en fazla olduğu dönem olduğudur.

Hannah Arendt’in de işaret ettiği gibi bireyleri zarara uğramaktan koruyacak en iyi çarelerden biri siyasal sü- rece aktif olarak katılımlarıdır.57 Bu sebeple, Müslüman- ların azınlık oldukları yerlerde ve çoğunluğu Müslüman olan devletlerde azınlık olarak yaşayanların da o ülkelerde kamusal/siyasal alana katılmaları önemlidir.

20 yorum:

  1. Cihad yaptığını zannedip terör estirenler nasıl da vebal alıyorlar. Gerçi olayların arka yüzü bu kadar basit değil. Bir çark kurulmuş işliyor. Ama Lâ Galibe İllallâh! ❤

    YanıtlaSil
  2. Bir insan nasıl hem terör uzmanı hem fizikçi hem felsefeci hem de dinci olur anlamıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O konuda bende size katılıyorum.Tv programlarında her konudan konuşuyor ama hepsi yarım kalıyor. Yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
  3. çok merak ettim alacağım hemen yazdım ismini

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pepsi mevcut. Kitabı indirip okuyabilirsiniz :)

      Sil
  4. Uyku tutmayınca illa dizi kitap blog lazım :)

    YanıtlaSil
  5. Geniş zamanda , dingin bir kafayla okumak gerekir sanırım. Paylaşım için teşekkürler. Takibe aldım bloğunuzu bende bloğuma beklerim....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Takip için teşekkür ederim. İnsanın kafası sağlam olmalı muhakkak :)

      Sil
  6. Bu araad meal okumam. Meal Kuranın özünden uzaklaştırır insanı. İslami ilimler ışığınad yazılan tefsirler bizi daha çok aydınlatınqr ve nurlandırır. Zaten siz de buna yer vermişssiniz. Nedense bu konu üzerinde duran pek fazla yok.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben hem tefsire hem de meale değer veririm. Kuranı Kerimi anlayabilmek için her türlü ilme ihtiyacımız var, tefsir, hadis, fıkıh ve kelam. Yorumunuz için teşekkür ederim :)

      Sil
  7. Caner Taslaman'ı takdir ediyorum açıkçası. Bu kitabını da pdf olarak okumuştum, burada görmek güzel oldu. Bana göre bilim ve din ilişkisini, yapılan yanlışları güzel ortaya koyuyor. İslam güzel bir din. İnsana hareketi, sevmeyi, saygıyı, çalışmayı, adaleti, iyiliği vb. öğretiyor. Ancak insanlar kitabı açıp okumaktansa televizyonlara inanmayı tercih ediyorlar. Sonuç da ortada. Bana kalırsa biraz da İslam'ın temelinde yer alan ancak Müslümanlar tarafından artık terk edilmiş, kaderine terk edilmiş bazı kavramlar var. Biz bunları boş bıraktığımızda başkaları alıp dilediği şekilde anlamlandırıyor ve dünyaya sunuyor. Cihad da bunlardan birisi bana göre.
    Faydalı bir yazı olmuş, elinize sağlık. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru yazmışsınız. Bizlerin dini ilimlere yönelmesi şart açıkçası. Ben Caner Hocanın her görüşüne katılmıyorum.Ama takdir ediyorum. Yorum için teşekkür ederim :)

      Sil
  8. İnan ki Ramazan da en çok zorlandığım konu uyku ... Ya sahura kadar ya da sonrası bölük pörçük , huysuzluk yapıyor bende ...
    Elindeki kitapları okuyabildiysen şanslısın derim .. Benimkiler başucumda yakında ben görünmeyeceğim ...
    Hiç terör ile ilgili kitap okumak şöyle bir dursun mümkünse adı bile silinsin de rahat etsin herkes ...
    Huzurlu geceler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke adını bile duymasak.Çok üzülüyorum.
      Umarım kitaplarını okursun :)

      Sil
  9. Savaslarda din öne sürülse de hep maddi çikarlar yüzünden çikar. Maalesef ölenler hep kurbandir hangi tarafta olursa olsun. Içinde bulundugumuz çagda din adina yapilacak savasa da karsiyim tabii bu benim kisisel görüsüm. Herkes istedigine inanabilir.insanlar Yaradan kimligine bürünüp hesap sormaya kalkinca hata yapmalari kaçinilmazdir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru yazmışsın, Derya Abla. Yorumun için teşekkür ederim

      Sil
  10. Islam i karalayip, kardeşi kardeşe kirdırıp arta kalan kaynaklardan (petrol vs) nemalanan onursuz bir takım devletlerin silahidir terör. En büyük düşmanı da bence eğitim ve bilinçlenme

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...