8 Haziran 2016 Çarşamba

O ve Ben - Necip Fazıl Kısakürek

 Kitabın Künyesi

Kitabın Adı: O ve Ben
Kitabın Yazarı: Necip Fazıl Kısakürek
Kitabın Türü: Otobiyografi
İlk Basım Tarihi:1965
37. Basım/ Kasım 2015
Büyük Doğu Yayınları





    Biliyorsunuz uzun zamandır kitap okuyamıyordum. Bu kitabı okuyup bitirdim ve epey zaman geçti. Koskocaman 3 hafta. Yayını aslında dün girecektim ama evde işimiz vardı. Sahurdan sonra yazarım diye planlıyordum ama çok uykum geldi. Hemen yattım. Neyse efendim., boşverin benim günlük yaşantımı da Anlatayım size bu kitabı:

  Necip Fazıl Kısakürek otobiyografi şeklinde yazdığı bu kitabı büyük bir ilgiyle okudum. Çünkü kendisinin hayranıyım.Yaptığı sanatı çok beğeniyorum. Fikirlerini ve çilesiyle gençlere yol gösterdiği için seviyorum.

  Hayatının tamamını bu kitapta anlatmıyor. Doğduğu andan ve hayatını değiştiren Abdulhakim Arvasi  ile olan diyalogunu çok güzel bir şekilde aktarıyor. Hatta kitabın büyük bir kısmı Abdulhakim Arvasi'ye ayırmış. Ona olan sevgisini çok güzel anlatmış.

 Tabii ki aile hayatına ait anılarını da bizimle paylaşmış. Beni etkileyen bölümlerden biri şu oldu :

Selma'ya ait bir hatıram sonra beni yakacak hale geldi:
Büyükbabamdan kıpkızıl bir lira çeyreği kopardığım bir gün, onu Selma'ya göstermiştim. Yavruçağın elinde hafifçe ısırılmış, mini mini dişlerin izini taşıyan bir elma vardı. Lira çereği o kadar hoşuna gitmişti ki, o ebediyen mahzun, yahut hüzün ebediyetiyle dolu gözlerini bana dikmişti de:-Ağabey, demişti; bu elmayı sana vereyim de o parayı bana ver! Biraz ısırdım ama, ziyanı yok, değil mi?Pırıltılı lira çeyreğini vermiş, fakat elmayı da almak gibi bir gaflete düşmüştüm.Sonra sonra dövündüğümü hatırlıyorum:-Ah, niçin lira çeyreğini verdim de, hafifçe ısırılmış elmayı kendine bırakmadım? Niçin <O da senin olsun!> diyemedim.Hayatımın ilk büyük vicdan azabı budur.

Tam otuz yıl saatim islemiş ben durmuşum;
Gökyüzünden habersiz, uçurtma uçurmuşum...

(Çile)

Ayrıca Necip Fazıl'ın o ince ince göndermelerini okumak benim için bir zevkti. Sizinle bir kaç alıntı paylaşayım.
-Her kemâlden sonra bir zevâl beklemeli...
İçinde bizzat yaşanacak hayata ermek mi, onu hayâl edip beyaz yapraklar üstüne kelimeler dökmek mi?..
Üstün muradı anlatmakta bu çok kısır ifadenin hedefini çılgınca arayan bir oluş hasretinden başka bir delaleti yoktu. Bulunması gereken bizzat hayattı; asıl hayat... Onu bul da evvalâ yaşa, sonra yaz yazabildiğin kadarını... Burada yaşayabilmekle yazabilmek beraber...
Sebebini bilmeden, ne istediğimi bilmeden...
Bu hallerim gözden kaçmamış olacak ki, bir aralık kitaplarıma el koydular:
-Artık okumak yasak!..




Ne kadar dokunaklı değil mi? Okuduktan sonra kardeşlerime karşı olan muamelemi gözümün önünden geçirdim. Ne kadar gaddarmışım dedim. 

 Bu kitap aslında bir metamorfozun kitabı. Bir insanın hayatı nasıl değişir? Bir inanın fikri muhasebesini bir başka insan nasıl değiştirir. Hani kendisini bir şiiri var Tam Otuz Yıl adında.Bence bu durumu anlatıyor:


Alıntulatdan hemen önce belirtmeliyim ki, Burdan yayınevine sesleniyorum, Büyük Doğu Yayınevine sayfalarda başlıklar arasında boşluk fazla, kağıt israfı olmasın lütfen.

Alıntılar:
Derler ki 

Oniki yaşıma kadar süren bu ölçüsüz, abur cubur okuma hastalığı bende o hale gelmişti ki, on, onbir yaşıma doğru (Pol ve Virjini), (Graziyella), (Ladam –o- Kamelya), (Zavallı Necdet) gibi hissîlik ve edebîlik iddiasındaki eserlere kadar tırmanan alâkam, nihayet hastalığa dönmüş, gecelerimi ve gündüzlerimi bir ağ gibi sarmıştı. Sonraları (Pol ve Virjini)’yi Heybeliada’da Papaz mektebi tarafındaki çamlar altında sabahtan akşama kadar okuyup gözlerim yaş dolu, oracıkta kaldığımı, güneş battıktan sonra beni arayıp bulduklarını ve zorla eve sürüklediklerini söylersem ne dersiniz?
Sen oku, dedi; herşeyden evvel oku! Ama okumaya başlamadan evvel bil, ne okuyacağını bil!


Hayat mı, eser mi?

Talebe ne demektir? Talep etmekten, istemekten gelir bu isim... Talep etmek de bir ilimdir, bir ilk ilim... İlim istiyebilmek için de bir ilk ilim ister. Muallim de böyledir; bir taraftan öğretirken, bir taraftan da talebesi ona öğretir.

Tek dava onu bulmakta, bulduracak olanı bulmaktaydı.

Ve ben ağlıyorum.

16 yorum:

  1. Ne güzel özetlemişsin canım.Necip Fazıl Kısakürek, ne kadar etkilemiş seni.Alıntılar çok anlam yüklüydü.Gönül ister ki her önerdiğinizi okuyayım.Ama vertigo bana 50 sayfadan fazla okutmuyor ve ardından derin bir uyku da cabası.Bu nedenle özetleri içiyorum adeta.Emeğine sağlık kızım.Şu anda Kafka serisinden Dönüşüm'ü okuyorum ben de.Sevgilerimle kızım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Dönüşüm kitabı da çok güzeldir.İyi okumalar. Hayırlı Ramazanlar.... :)

      Sil
  2. Otobiyografi seven biri değilim ... Ancak ne güzel anlatmışsın ... Emeğine sağlık ...
    Necip Fazıl Kısakürek özel insanlardan ustalardan ....
    Hayırlı iftarlar diliyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.Eksik olma :).Hayırlı Ramazanlar

      Sil
  3. Elinize kaleminize sağlık. Üstadı çok seviyorum özellikle ince ve anlam yüklü dizelerini ama buna rağmen kaderin bir cilvesidir hiç bir kitabını okumak nasip olmamıştır. Otobiyografi kesinlikle bana göre değil ama o kadar güzel alıntılar yapmışsınız ki ilk necip fazıl kitabım neden olmasın diye düşünmeye başladım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Neden olmasın? Okumanızı tavsiye ederim.Yorum için teşekkür ederim :)

      Sil
  4. Bir kaç kitabını okudum Necip Fazıl'ın ancak henüz okunması gerekenleri okumadığımı düşünüyorum. Anlatımı çok güzel, akıcı. Yormuyor fakat bir güzel düşündürüyor, sorgulatıyor kimi zaman. Tam otuz yıl saatim işlemiş ben durmuşum, gökyüzünden habersiz, uçurtma uçurmuşum sözünü çok seviyorum. Ayrıca kendi yaşamındaki git gelleri ve hataları samimiyetle dile getirmesi de takdir ettiğim yanlarından. Elimde henüz okumadığım Aynadaki Yalan kitabı var, fuarda hediye edilmişti. Nasıl bir kitap bilmiyorum açıkçası. :)
    Çok güzel bir yazıydı, keyifle okudum. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benimde okumadığım epey kitabı var.Sizde umarım en kısa zamanda okursunuz.Teşekkür ederim.

      Sil
  5. Ah şu sıralar nedense bende kendimi toparlayıp okumalıyım diyorum en son 1 ay önce okudum :( Necip fazıl'ın kitaplarını lisedeyken kütüphaneden alıp okurdum :) alıntıları keyifle okudum 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Yaz aylarında insan öyle oluyor. :)

      Sil
  6. Ah ne güzelmişte ...
    Maalesef bütün birikmişimi YGS kitaplarına gitt .
    Almak istediğim bir yıyın kitap var iken bu kitabı anca seneye alabilirim ama olsun .
    Çok hoşuma gitti konusu ellerine sağlik yağmur tozu ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne demek.Seninde okuyan gözlerine sağlık :)
      Sınav dönemleri öyle oluyor :)

      Sil
  7. Herkesin bir donum noktası var ya necip fazılın da Arvasi ile tanışması öyle olmuş anaşılan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle olmuş. Yorumunuz için teşekkür ederim

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...