9 Haziran 2016 Perşembe

Big Bang ve Tanrı - Caner Taslaman

Merhabalar,

OKUYORUM..Bu sefer okuduğum kitabın Edebiyatla pek bir ilgisi yok.Ama hayatımızı etkileyen bir konu. Bilim ve Tanrı ilişkisini açıklayamıyoruz. Bir çok müslüman Allah'a inanıyor ama Onun varlığını bir ateiste yahut bir agnostike anlatmakta güçlük çekiyor. Sadece diyoruz ki:"Allah Kuran-ı Kerim de yazmış." Bu karşı taraf için pek de inandırıcı olmuyor. Çünkü karşı taraf zaten Yüce Kur'an-ı Kerime inanmıyor. Ve maalesef bazı kesimler biz müslümanları yahut herhangi bir dine inana insanları bilimle ilgilenmeyen cahil insanlar olarak görüyor. Genellikle vahiy kaynaklı dinlerin bilimle ve felsefe ile alakasının olmadığını söyleyenler. Bu durumdan ben çok rahatsızım. Türkiye!de de bilim ve felsefe ile ilgilenen çok az insan var ve genellikle bu tip insanlar bizi yobaz olarak nitelendiriyor.

Fakat Caner Taslaman diğer Profesörlerden biraz ayrılıyor. Bilimsel bulgıların ve teorilerin aslında dine aykırı olmadığını kanıtlıyor. Kitaplarında bunu anlatıyor. Benim okuduğum kitabı ise Big Bang ve Tanrı.

 Big Bang ve Tanrı kitabında Caner  Taslaman ilk önce bize Big Bang Teorisini anlatıyor. Herkesin anlayabileceği bir dille yazılmış. Hiç fizik bilgim olmamasına rağmen ben çok rahat anladım. Teorinin kim tarafından  ortaya atıldığı hangi yasalar ile başladığını hatta bilim adamlarının  çalışmalarını Big Bang'ten Önce ve Sonra olarak ayırmış.

  Fakat Big Bang sadece bilimi ilgilendirmiyor. Bilimin yanında Felsefe ve İlahiyat alanınında nasıl etkilediğini bu kitabı okuyunca anlayabilirsiniz. Big Bang teorisi Yaradılışçılığı savunur.
Kendinize şu soruları soruyorsanız okuyun.
" Patlamayı kim başlattı?"
"Madde'nin başlangıcı ve sonu var mıdır?"
"Zaman kavramı nasıl oluştu?"
"Evren nasıl genişledi?" ve benzeri sorularınız varsa bu kitaba bir bakın derim...
 artist concept of a star erupting
Bu tip kitaplar okumaya devam edeceğim inşallah. Size  de tavsiye ediyorum..
  Kitabı okumadan önce konuyla ilgili araştırma yapmanızı tavsiye ederim. Her ne kadar Anlamış olsam da kitabı okumadan önce Big Bang Teorisi hakkında epey bir araştırma yapmıştım. Teori hakkında bilginizin olması kitabı objektif olarak  değerlendirmenizi sağlayacağını düşünmekteyim.

Not: Kitap çok kısa 170 sayfaydı, sanırım.
Not2: Kitabı ücretsiz olarak şu adresten indirebilirsiniz:
 http://www.canertaslaman.com/2012/03/big-bang-ve-tanri/

Big Bang Teorisnin zamansal geçmişi:

4 yorum:

  1. Ne güzel konuymuş biri gelse ateist bana açıkla derse nasıl açıklardım ki dinimi bu yüzden bnd mealini okuyorum kuranın biri sorsa artık açıkların herhalde :)
    Ellerine sağlık konusu yine ilgimi çekti :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşşekkür ederim. İlgini çekmesi çok hoş :)

      Sil
  2. enteresan bir kitapmış, İslam'ı anlatmaya çalışan kitaplar da olsun tabii ama bilime de önem verilsin artık. Hep sus , aman araştırma , çok düşünme diyen hocalarımız oldu , İslam'ı bilen bilim insanları da istemek lazım bence . Müslüman denince aklımıza mezhep farkı yüzünden kafa kesebilen insanlar gelmesin . Buluşları olan , araştıran, soruşturan insanlar gelsin, ilk kelamı "oku" olan kitabın , okuru , anlayanı çok olsun.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...