29 Nisan 2016 Cuma

Küçük Prens - Bölüm 1

 Merhaba,
Belki hatırlarsınız Küçük Prens'i okuduğum sıralarda, yorumu kısa yazmıştım. Demiştim ki: "Şimdi kısa tutuyorum.Mart aynda bölüm bölüm yazacağım."gibi cümleleri yazmıştım.Mart ayında yazamadım. Nisanın sonunda ancak ilk bölümü yazabildim.
Küçük Prensi okumayanlara tavsiye edilmez zira bol spoiler var.



Hazır mıyız? Bence hazırız:

   Ah! Bu büyükler yoklar mı? İnsanın benliğini kör ederler. Düşüncelerini alırlar. Sonra zorlarlar bizi.Neden mi?Boa yılanlarının resmini çizmeyi bırakıp, daha çok tarih, coğrafya, matematik ve dil bilgisiyle ilgilenmemizi öğütlerler.Tıpkı pilota öğütledikleri gibi.Belki ressam olacakken semaları gezen ve çok iyi coğrafya bilen bir pilot oluruz. Hatta avukat, mühendis ve doktor oluruz.Ama asla bir şarkıcı, bir yazar yahut ressam olamayız.
    Hangimiz yaşamadık? 6 yaşımızdayken hangimiz çizdiği resimleri büyüklerine gösterip :"Bak! resmime güzel olmuş mu?" diye sormadık mı? Sorduk elbette sormaz olur muyuz.Ama cevaptan çok soruyla karşılaştık. Sorularla meşgul olduk.Bilakis beğenilmedi. Halbuki pilotun dediği gibi: "Büyükler hiç bir şeyi tek başına anlayamıyorlar, biz küçükler için onlara durmadan, tekrar tekrar açıklama yapmak o kadar yorucu oluyor ki." Malesef küçücük beyinimiz , boş konuşan büyüklere laf yetiştirmekte zorlanıp bitap düştü. Sonunda vazgeçtik ve onların istediği gibi matematik öğrendik. Sığ ezbere dayalı dil bilgisini hatmettik. Ama neyse ki, Pilot'un düşünceleri hiç değişmiyor ve çizdiği boa yılanı resmini  aklı başındaki büyüklere gösteriyor. Ama hep aynı yanıtı alıyor: "Bu bir şapka." sonra devam ediyorlar. Büyük sohbetlerine...

Şimdilik benden bu kadar. Diğer yazıları yazdıkça paylaşacağım.

23 yorum:

  1. Küçük Prens çocuk kitabı değil mi?Ben kardeşime aldım ve hiç merak edipte okumadım.(Bu arada yanlış anlamayın haddim küçümsemek değil.)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Estağfurullah, çocuk kitabı reyonunda satılıyor.Ama her yaşın kitabı. Sizin de okumanızı tavsiye ederim :)

      Sil
  2. Kaç kere okudum bilmiyorum. Okumaktan sıkılmadığım her seferinde aynı heyecanla okuyorum küçük Prensi :)

    YanıtlaSil
  3. Bu bölümü hatırladım şimdi. :) İlk resmi bana gösterselerdi ne düşünürdüm acaba bilemiyorum.

    YanıtlaSil
  4. Küçük Prens.Hayatın en yalın ifadesi.Günaydın:)

    YanıtlaSil
  5. Bende küçük prens kitabını yeni aldim bu akşam okuyacaktım ne tür bir tesadüftür bu :)
    Bu kısımları okudum :)
    Diğer yazılarını da bekliyorummm :)

    YanıtlaSil
  6. Küçük Prens, çocukluğunu koruyabilmiş pilot... Boşuna bu kadar ünlü değil, değil mi?

    YanıtlaSil
  7. "Küçük Prens; bir yaşam tarzı, hayat felsefesidir. Her ne kadar çocuk kitabı olsa da, aslında büyüklere de dersler verir" yazar böyle diyor yani :)) Çok güzel anlatmışsınız. Ben de Küçük Prens kitabı incelemesi yazmıştım ama daha genel. Ayrıntılı incelenmeye değer bir kitap :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bazen ayrıntılara ihtiyaç duyuluyor. Kitaplara genel yorumlar getiriyorum bende. Böyle bir yzı dizisi yazmaya karar verdim bakalım :)

      Sil
  8. Küçük Prens'i ne yazık ki henüz geçtiğimiz yılın sonlarında okudum ve en acısı da o resmi gördüğüm ilk anda benim de onu şapka sanmamdı. Bunu fark ettiğimde durup biraz düşündüm ve aslında büyümenin ne kadar kötü bir şey olduğunu, yaşım arttıkça hayal gücümün küçüldüğünü anladım. Büyürken herkes olgunlaşmamız, çocukluğu bırakmamız gerektiğini söylüyor bize. Ama aslında tam tersi, büyürken çocukluğu bırakmamamız lazım, hayal gücümüzü beslemeye devam etmemiz gerek aslında. :')

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gözde bu yorumun beni çok sevindirdi. Teşekkür ederim.

      Sil
  9. Güzel bir paylaşım olmuş emeklerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  10. şirin çizmişsin yaaaa. kitaba da bayılırıım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ay ben çizmedim. Yorum için teşekkür ederim deep :)

      Sil
  11. Küçük Prens harika ve yeri doldurulamayacak bir başyapıt;) Paylaşımına sağlık.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...