15 Ağustos 2016 Pazartesi

Ortadoğu Kadınları


Bir kitap bitirdim daha geçenlerde, bir hafta kadar oldu lakin hala etkisindeyim. "Hangi kitabı okudun Yağmur Tozu?" derseniz. Cevabım Khaled  Hosseini'nin Bin Muhteşem Güneş kitabını okudum. Etkisinde olmamın en büyük sebebi bu kitaplarda kadınları anlatmasıydı. Henüz çocukluktan başlayan kadın hikayeleri. Keşke kitaptaki yazanlar yalan olsaydı, ütopik bir dünyada geçseydi fakat ne kadar kurgu bile olsa dünyada ki kadınlar, kitapta ki kadınların hayatını yaşıyor. Afganistan da, Suriye de, Irak'ta ve nice yerlerde.





Biliyorsunuz Kitap tanıtımı yapmaktan vazgeçmiştim, zaten bu bir tanıtım yazısı olmayacak kadın konusunu işlemeyi düşünüyorum. Hatta özellikle Ortadoğu'da ki kadınlara dikkat çekmek istiyorum. Çünkü Ortadoğu'da yaşayan kadınlar, dünyada hiç kimsenin göremediği zülme katlanıyor.Bu zülüm bazen insanlık adına yapılıyor, bazense din adına yapılıyor. Kadınları kötü duruma getirenlerin din boyutunu kullananlarını bu yazıda eleştireceğim. Daeş, El- Kaide, el-Nusra vb. terör grupları kadının özgürlüğünü istemiyorlar.  Genellikle bit bölgeyi ele geçirdikten sonra kural olarak şunları yapıyorlar:

Kural-1 Kız Öğrencilerin Okula girmesinin yasaklanması, kadınların çalışmasının yasaklaması, 

İlk önce kadının eğitim almasının yolu kesiliyor. Ardından çalışmasının. Kadının eğitim alması yasaklanıyor, çünkü kadın bilinçli olmasın, çocuklarını kültürlü yetiştiremesin ki toplum daha da kötü hale gelsin.İlk emri "Oku!" olan Kur'anı Kerimi kafaya takmayıp, kadının ilim öğrenmesini kesmektir. Nitekim, Efendimiz (sav), "İlim öğrenmek kadına da erkeğe de farzdır." hadisini kavramamaktır.  

Kadının çalışması konusna gelince Hz. Hatice (r.a) validemizi unutmuşlardır. Zira O mübarek kadın, geçimini ticaretle sağlayan bir kadındı. 

Başka bir kural, Burka giyme zorunluluğu,


Bilmeyenler için burkanın ne olduğunu yazayım. Burka,  her taraftan kapalı, giyenin önünü görmesi için yüz kısmı kafesli çarşaf. Peki terör grupları bunları zorunlu kılarken, Allah ne diyor; 


"Ey Peygamber! Hanımlarına, kızlarına ve müminlerin hanımlarına söyle, dışarı çıkarken üstlerine cilbablarını alsınlar. Bu, onların tanınmasını ve bundan dolayı incitilmemelerini sağlar. Allah, Gafûrdur, Rahîmdir." (Ahzab, 33/59).

"Mümin kadınlara da şöyle: Gözlerini haramdan sakınsınlar, ırzlarını korusunlar. Zinet yerlerini açmasınlar. Bunlardan kendiliğinden görünen kısmı müstesnadır. Baş örtülerini yakalarının üstüne koysunlar. Zinet yerlerini kendi kocalarından, babalarından, kocalarının babalarından, oğullarından, kocalarının oğullarından, kendi erkek kardeşlerinden, kendi kardeşlerinin oğullarından, kız kardeşlerinin oğullarından, kendi kadınlarından, kölelerinden, erkeklik duygusu kalmayan hizmetçilerden veya henüz kadınların gizli yerlerine muttali olmayan çocuklardan başkasına göstermesinler. Gizleyecekleri zinetleri bilinsin diye ayaklarını da vurmasınlar. Ey müminler! Hepiniz Allah'a tövbe edin. Böylece korktuğunuzdan emin umduğunuza nail olasınız." (Nûr, 24/31).

"Ay halinden kesilmiş ve evlenme için ümidi kalmamış olan yaşlı kadınlar zinet yerlerini erkeklere göstermemek şartıyla dış elbiselerini bırakmalarında onlar için bir günah yoktur. Bununla birlikte yine de sakınmaları kendileri için daha hayırlıdır." (Nûr, 24/60).

Bu ayetlerde müslüman kadın yüzünü kapatmasına gerek olmadığını anlamalıyız. Aynı zamanda ellerini de kapatmak zorunda değildir.Üstelik yaşlandığında dış kıyafet (pardösü/ferace) giyme zorunluluğu da kalkıyor. Ancak kadın isterse burkaya girebilir. Bir başkası zorlayamaz. 

Kadınların dışarı çıkması yasakladılar.

Kadın dışarıya tek başına çıkamaz oldu. Ama eğer kadın tesettürlüyse kötü nazarlardan korunmak için taktığını unutup, kadına karşı kötü nazar edenler suçlu bulunmayıp, kadınlar kırbacı yedi. Kadınlar taşlandı.

Günümüz dünyasında İslam'ın yanlış anlaşılmasına neden olan bu terör örgütleri bu ve benzeri kuralları kadınlara dayattılar. Çoğunu intihara sürüklediler. Kadınlar eğitimsiz, ilaçsız kaldı. Hala bu süreç devam ediyor. Annem bir Akrabamızı Hastane ziyaretine gitmişti. Hastanede Suriye'den göç eden türkmen bir kadınla Sohbet imkanı bulmuş. Kadınlar sokakta tek başlarına yürüyemiyorlarmış. Çünkü iki kişi ellerin de kalaknişoflar da gelip, 3 defa Allah-u Ekber deyip bir iki dua okuduktan sonra kadına sen benim nikahlı eşimsin diyor. Kadının ne kadar zor durumda olduğuna dikkat çekmemiz gerek.  

Batının bu konuda yaptığı bir şey yok. Bölge için en iyisi bizim dillendirmemizdir. Kadının olmadığı toplum, toplum değildir. Geri kalır. Geri kalmışlık ise en çok Batının işine gelir. Biz müslüman kadınların bunu insanlara anlatması lazım. 

Teşekkürler...

24 yorum:

  1. Daha geçen kış Suudi Arabistanda bir söyleşi düzenlendi. Konusu:Kadın insan mıdır? Hala bunu sorgulayan örümcek kafalı yönetimler mevcutken daha çoook yazarız biz bu konuları....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende müslüman bir kadınım tesettürlüyüm ama bu yapılanların müslümanlıkla ilgisi yok....

      Sil
    2. Kışın okumuştum bu kitabı işin acı yanı (bize göre)yakın doğu hızla aynı olayları yaşıyor,hatta bizim ülkemiz bile:(
      ne olunursa olunsun insan olmayı öğrenmedikçe hiç bir şey düzelemiyor maalesef bir de düzelmesini istemeyen silah tüccarları ve siyasetçiler çok etkin bu konu da.
      İnancını kalbiyle ,Yaradanı arasın da yaşamaktan uzaklaşan ,herkesi yutan bir döngü maalesef:(

      Sil
    3. Malesef ilk önce insanlık nasıl olur onu öğrenmeliyiz

      Sil
  2. Çok üzücü ya. Allah ümmete helali haram yapmaması gerektiğinin farkına vardırsın inşallah.

    YanıtlaSil
  3. Bin muhteşem güneşi okuduğumda çok etkilenmiştim. İnsanoğlu çok garip bir varlık hem çok güçlü bir o kadar zayıf... İslam kolaylık ve güzellik dinidir. Tesettürlu bir bayan olarak diyebilirim ki kadınin kendine duyduğu ozguvenle de alakalı bir durum. Okumakla, hayır yanlış bu demekle başlayacağını dusunuyorum bazı şeylerin fakat ne yazık ki Ortadoğu daki bu karmasa çok acikli hikayeleri de beraberinde getiriyor. insanlar kendi kalplerinin cehaletini karanlığını dinimizi öne sürerek kapatmaya çalışıyor halbuki yapılanlarin hiç birinin İslâm la ilgisi yok bu yüzden anlatacağız ki yanlis ile doğru bilinsin...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anlatmalıyız ki insanlar kutuplasmasın, kamuoyu olusturulsun.

      Sil
  4. Kadının olmadığı toplum, toplum değildir.... çok doğru ...
    Dinimizi tam anlamıyla bilmemenin yol açtıkları ...
    Emeğine sağlık canım

    bu aeada sayfan değişmiş .... güle güle kullan tatlım

    YanıtlaSil
  5. Bu yazın, islamın kadınlara ne kadar özel bir yere konumlandırdığını bilmeyenler için gerçekten çok güzel ve yararlı olmuş.Emeğine sağlık <3

    YanıtlaSil
  6. Sözün bittiği yer Yağmur, daha ne denebilir ki, deyipte susmamak daha çok konuşmak lazım. Ama bazen kadınlar da kendilerine karşı yapılan bu hareketlere sessiz kalıyor, sadece sessiz kalmıyor bazen de izin veriyorlar. Her kadın kendi hakkını kendi savunabilmeli bence. Hakkını arama işini bir erkeğe bırakmamalı. Çok güzel bir paylaşım olmuş teşekkür ederim Yağmur emeğine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kadın hakkını aramalı elbette bu da eğitimle oluyor. Ilk önce bilinçlenmemiz gerekiyor.

      Sil
  7. Kadını bu kadar ezeni kadın doğurmuyor mu acaba onları hayvanlardanmı elde ettler meraak ediyorum.

    YanıtlaSil
  8. kitaptaki kadınların çaresizliği çok etkilemişti beni..

    YanıtlaSil
  9. Yakın zamanda ben de okudum Bin Muhteşem Güneş kitabını. Aslında salt gerçeklerden yola çıkılarak yapılan bir kurgu kitaptaki. Ufak araştırmalarla benzer vakalara ve haberlere rastlamak mümkün. Terör örgütlerinin uyguladıklarından daha tehlikelisi bunu ilim adamı, hoca, alim gibi sıfatlar altında gerçekleştirenlerin olması ki bunlarla mücadele daha zordur. Ülkemizdeki tehlike de bu bana kalırsa. Bildiğim kadarıyla ilk örtünme/gözünü haramdan sakındırma ayeti de erkeklere inmiştir, bunun üzerinde de durmak gerek. Yapılan çok yanlış var ve aslında tüm bunlar toplumun inanç konusunda yeterli araştırmayı yapmaması ve ezbere hareket etmesinden kaynaklanıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Yorumun çok iyiydi. Araştırmamaız lazım, ben son yaşadıklarımızdan (toplum olarak) sonra artık her gördüğüm şeyi araştırır oldum.

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...