29 Temmuz 2016 Cuma

İnception, Phyrrhon, Descartes


Bu aralar vakit nasıl geçiyor anlamıyorum? Çok yavaş geçiyor. Bir aralar her şeyden Phyrrhon gibi her şeyden şüphe etmeye başladım. İki yıl önce favori filmim İnception filmini izlediğimden beri rüyamın içinde uyumayı çok istiyordum. Ne kadar delice değil mi?Hangi insan bir filmi yaşamak ister ki? Ben rüyadayken rüyada olduğumu hiç anlamazdım.Her şey çok gerçekçi gelirdi. İşte bu yüzden şüphe etmeye başladım. Bir film bir de Phyrrhon ama bir de Rene Descartes vardı. Ona rüyalar görmeye başladı. Rüyasında uyuduğunu görüyor, sonra uyanıyordu. Ama rüyasında uyandığını görmüştü. Her şeye şüpheyle yaklaştı. Şüpheyi düşünce sınırlarına getirdi.



 Düşünsenize her şeyden şüphe ediyorsunuz. Bu insanı deli eder. Sonra şüpheyi anlamak için önce duyularını kullandı. Ama kesin bir sonuç elde edemedi. Uzaktaki bir kareyi yuvarlak olarak görebilirdik. Ya da insandan insana sıcaklık soğukluk anlayışı değişebilirdi. Descartes, işin içinden çıkamıyordu. Bu yazıyı okurken şüphe ediyorsunuz. Kendinizi çimdikleyin. Belki uyanırsınız. :)

Descartes bir şeyi fark etti. Rüyada da gerçekte de üçgenin iç açıları toplamı 180 olmalıydı. Yani kurallar değişmemeliydi. Ama yine de emin olamıyordu. Çünkü varlığından emin olamadığı insan, üçgeni bulmuştu.

Bende zamanla sorgular oldum. Bu sorgu evrenine rüyalarımı da dahil etme kararı aldım. Rüyalar bana gerçekçi gelir demiştim. Kime gelmez ki? Gerçek hayatta yaptığım gibi rüyamdada ayrıntılara dikkat etmeye başladım.
İlk Rüyalarım:

Rüyamda, Harvad Üniversitesine gidiyordum (Zaten rüyada olduğumun kanıtı buydu.) ama mekan kayıtlı olduğum ve daha önce hiç içine girmediğim  Ankara Üniversitesi DTCF idi. Hazırlıktan arkadaşlarımın hepsi rüyamdaki Harvad Universitesinde Türkçe konuşuyorduk. Sonra ben rüyamda şikayet etmeye başladım. "Bu ne biçim Harvad" dedim. Mekan ise bir garip araba kodları 06, diinlenen müzikleri ise Songül seslendiriyordu.Bu gerçek olmaz dedim.  Ve bu tip ikilemde kaldığım Bir kaç rüya daha gördüm. Elbette çok mantıksız fakat rüyadayken mantıksız ayrıntılara dikkat etmiyoruz. Kendi kendimi telkin etmem sonucunda bilinçaltıma rüyada da ayrıntılarına dikkat etmemi yerleştirmiş olmalıydım.

Son Rüyam:

Evet burada olayın kilitini buldum. Geçen gecelerin birinde iki rüya ardada gördüm. İlkin bir gariplik olduğunu fark ettim. Ülkemizdeki yaşanan olaylarla ilgili bir rüya gördüm. Ama çok mantıksızdı. Rüyada nedense Keçiören'ne gidiyorum derken Kızılay metrosunda iniyordum. Buraya kadar geldim kalabalığa katılayım diyorum. Bir Bakıyorum saat 02.00 olmuş. Metroya bindiğinde saat 20.00'dı. 25 dk metro yolculuğu 6 saat sürmüştü. Ve Kızılay meydanı da boştu. Bir gariplik olduğunu anladım. Geri kalanını hatırlamıyorum.

İkinci rüyaya geçtim.Bizim köyün yoluydu. köy yolu derken gerçekten toprak yol, köye ulaşmak için dağların arasında bulunan asfaltsız yolken rüyamda burası asfaltlıydı. Bu kopma noktam oldu. Ben köye gitmeyi pek sevmem bir de tek başımaydım bu yüzden garipliği sezdim. Sonra inception filminden öğrendiğim şeyi kendime sorum. Buraya nasıl geldim? Bilmiyordum. Galiba rüyadayım. Bilincim rüyada açıldı. Aklıma ilk gelen şey uçmak oldu. Dağların arasında yükseldim. Bulutlara uzanmama az kalmışken uyandım. Çünkü o kadar yüksekte olmaktan korkmuştum....

Böylece gerçekle rüyayı ayırt edebildim.Descartes'in bulduğunu bende teyit etmiş oldum. Rüyada, gerçekte, uykuda ve her yerde kafamızın içinde fikirler düşünceler vardır. Düşüncelerden kurtulamayız. Düşünceler varlığın ta kendisidir. Yani, "Düşünüyorum öyleyse varım." cümlesi benim için gerçekleşti.

Cogito Ergo Sum!  

descartes ile ilgili görsel sonucu

21 yorum:

  1. Beyin, düşünce üretmediği gibi rüyalarımızı da beynimiz üretmiyor aslında... Güzel bir yazı okudum, bağlantılar güzeldi. Başlangıç'ın 2. filmini de çekerler diye çok bekledim ama öylece kaldı. 3 bölüm rahat giderdi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Bencede 3 bölüm kesin cekilirdi.

      Sil
  2. Rüyalara dikkat edilmeli der psikanalizciler.Psikolojinin babası Freud da rüya analizlerine önem verirdi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Freud ile ilgili belki bir yazı yapabilirim.

      Sil
  3. Allah rüyalarını hayır etsin canım. Geçen Twitter'da vardı, 10 yıldır temmuz ayındayız sanki diye :) Bana da pek uzun geldi. Bu arada gife uzun bakınca hipnoz olacağım zannettim :) ❤

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah Hayır etsin bu temmuz ayını, teşekkür ediyorum.

      Sil
  4. Sabah hayrına ... Hayırlara çıksın .... Rüyalara dikkat edilmesi gerektiğini düşünenlerdenim , ama eskiden ne görsem çıkardı ve herkes dikkat ederdi ... Artık dikkat etmiyorum
    Emeğine sağlık ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seninde Hayır çıksın inşaallah. Teşekkür ederim.

      Sil
    2. Seninde Hayır çıksın inşaallah. Teşekkür ederim.

      Sil
  5. Çok ilginç bir deneyim olmuş. Keşke bende bunu yapabilsem 😊. Özellikle yüksekten düşerken 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nedense aklıma ilk o geldi. Inşallah sende yaparsın. :) Yorumun için teşekkür ederim.

      Sil
  6. Ben Gife bakamadım vertigom nükseder diye.Ama bu tür yazıların çok hoşuma gidiyor.Mustafa Sönmez kardeşim anlamış, bilgisi var.Bilenle yorumlaşmak çok güzel oluyor.Rüyaların ilginçmiş.Zaten okuduğun dal olduğu için, bir de merakın var, bak ne güzel yolculuklar yaptırmış sana.Zaman meselesi çok ilgimi çekiyor.Çok hoşlandım yazından Semanur kızım.Sevgilerimle canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Sağolsun Mustafa Abi'nin yorumu çok iyiydi.Benimde pek bir şey bildiğim yok aslına bakarsan.Zaman meselesi benim de çok ilgimi çekiyor. Bu arada adım Semanur değil.:)

      Sil
  7. Bende rüya gördüğümü anlayınca kendimi uyandırmaya çalışıyorum sanki uyandırıcam da daha garibi kardeşim rüya gördüğünü anlayınca oturup anneme uyandırması için bağırıyormuş :D Bu arada rüyaların çok ilginçmiş , rüyada Songül görmek haa biraz kabus gibi :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ya gelmiş okulda şarkı söylüyordu. :D

      Sil
  8. Yağmur Tozu ben seni mimlemiştim ancak galiba sen bu mimi yapmışsın.
    Son yazıma az bakar mısın ?
    Emin olamadım da senin yapıp yapmadığından.

    YanıtlaSil
  9. Güzel bir yazı olmuş. Açıkçası çok derin bilgilerim yok bu konularda ama düşünmeyi ve düşündürücü olan her şeyi severim. Bu yazı da düşündürücü oldu benim için. İnception çok sevdiğim bir filmdi, daha çok şey yakalamak için bir kaç sefer izledim belirli aralıklarla. Yazıyı okuduktan sonra Sun Tzu'ya ait "ben rüyasında kelebek olduğunu gören bir insan mıyım, yoksa rüyasında insan olduğunu gören bir kelebek miyim?" sorgusu geldi aklıma. Rüyalar garip gerçekten, insanı imkansıza taşıyor, en olmayacak şeyleri yapabilmemizi sağlıyor.
    En sonda bağladığın "düşünüyorum öyleyse varım" sanırım tek çıkar yol, yoksa şüphe ettikçe ve düşündükçe hep farklı sonuçlara ulaşmak ve yeni şüphelere kapılmak kaçınılmaz. Elimizdeki tek gerçeklik düşünmek belkide. Kalemine sağlık. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Bu konularda benimde çok bilgim yok aslında. Sadece düşünceleri birbirine bağladım.

      Sil
  10. Ilginç bir filmdi gerçekten. Ben d3 rüyalarimdan çok etkilenirim. Bazen çok kafama taktigim seyleri görürüm bazen de rüyamda gördüklerim gerçeklesir .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben de etkileniyorum ama hiç bir rüyam gerçek olmadı. Neyse ki benim rüyalarım çıkmıyor. Yoksa herşeyim iyice absürtleşirdi :)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...