6 Temmuz 2016 Çarşamba

Terör ve Diğerleri - 1

MerhabaBir önceki yazımda artık farklı konuları ele alacağımı söylemiştim. Bu yazımızın konusu Terör olacak.Konuya giriş  yapmadan  belirtmek istiyprum:"Ülkemizde yaşanan olaylardan son zamanda büyük yaralar aldık.Ama durdurmak için sadece kara bir adet 'Pray  for......' yazısını paylastik. Ama durmadılar Hava limanımızı patlattılar o da yetmedi Mescidi Nebevi'nin önündeki insanlar bu uğurda şehit ettiler. Müslüman müslümanı öldürdü.Tüm müslümanlar bir kez daha terörist olduğunu batıya gösterdiler.(Kamu Spotu: kusursuz olan İslami. Biz Müslüman değil. ) Bu kısmı pek uzatmak istemiyorum.Zamanı gelince anlatmam yerinde olacaktır.



Öncelikle terörün anlamını inceleyelim.:

Fransızca Terreur kelimesinden gelir.Asıl kökeni latincedir. Anlamı ise "korkudan titreme" demektir.

Bizim medya sayesinde kullandığımız terör ise şu anlamdadır. Bir dini, bir ideolojiye karşı tarafa her türlü şiddeti uygulayarak kabul ettirme çabasıdır.Ayrıca arapça tedhiş sözcüğü de bu anlama yakındır ve bazen kullanılır. Tedhiş, korku salma ve yıldırma demektir.3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun 1.maddesinde « Terör » aşağıdaki şekliyle tanımlanmıştır.

Terör; cebir ve şiddet kullanarak; baskı, korkutma, yıldırma, sindirme veya tehdit yöntemlerinden biriyle, Anayasada belirtilen Cumhuriyetin niteliklerini, siyasî, hukukî, sosyal, laik, ekonomik düzeni değiştirmek, Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmak, Türk Devletinin ve Cumhuriyetin varlığını tehlikeye düşürmek, Devlet otoritesini zaafa uğratmak veya yıkmak veya ele geçirmek, temel hak ve hürriyetleri yok etmek, Devletin iç ve dış güvenliğini, kamu düzenini veya genel sağlığı bozmak amacıyla bir örgüte mensup kişi veya kişiler tarafından girişilecek her türlü suç teşkil eden eylemlerdir.

Terör örgütü kuruluşlara ve devletlere göre değişmekle birlikte, organize olmuş şekilde bulunan çeşitli gruplardır. Bu grupların mensubu ve terörü uygulayan kişiye ise terörist denilmektedir. Terör ve terör örgütleri konusunda ortak görüş birliği yoktur. Her kuruluşun, her ülkenin kendi çıkarlarına göre değişir. 

Gündemden Örnekler Vermek istiyorum:PYD terör örgütünü Türkiye terör örgütü olarak kabul ederken, ABD'nin kabul etmemesi gibi.Haması Türkiye terör örgütü olarak kabul etmezken, İsrail'in kabul etmesi gibi...

Devletlerin hazırladığı Terör Örgütü listelerine ulaşmak için:Türkiye Cumhuriyeti Terör Örgütü listesiDiğer Ülkeler için.

Terör'ün tarih olarak, Fransız devrimine dayanır. Fransa da bulunan yürütme yetkisine sahip iktidarın, devrime zarar vermemesi ve dış güçlerin işgalini engellemek amacıyla olağanüstü önlemler almasıdır. 5 Eylül 1793'de terörü açıklar:  "Komplo kuran tüm kişileri dehşete düşürmenin zamanı geldi. Kanun adamları, Terörü başlatın." Böylece terör tarihi başlar.Terör örgütlerine finansal olarak nereden destek alıyor? İşte bu sorunun cevabını vermek de çok zor. Çünkü, herkese göre Daeş kötü bir örgüt ama en zengin terör örgütlerinden bir tanesi.

Tahmini kaynakları şu şekilde sıralayabiliriz.Dış Yardımlar, uyuşturucu ticareti, insan kaçakçılığı, Büyük çaplı soygunlar, Haraçlar,Zorunlu BağışlarHer türlü kaçakçılıkGönüllü BağışlarAyrıca terörün beslendiği bir diğer kaynak ise Medyadır. Medya çeşitli şekillerde örgütlerin savunabilir ya da karalayabilir. Terörün çözüme kavuşmamasının sebeplerinden bir tanesi ise, konu ile ilgili akademik çalışmaların oldukça sınırlı olmasıdır.Yazının devamı gelecektir.

23 yorum:

  1. Hersey Fransızlardan çıkıyor desene ;) Ellerıne sağlık gırıs yazın oldukca bılgılendırıcı olmus.

    Aslında Fransız devrımınden sonra orda asıl terör devlet olmuştu sık sık ıhtılaller dökülen kanlar vs... Teror kelımesının ve en azından kayıtlarda uygulamasının Fransız devrımınden sonraya dayanması sasırtmadı benı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değil mi ama haklısın. Her olay bu insanlara dayanıyor. :)

      Sil
  2. Bir şeyi satmak için onun piyasasını oluşturmalısın.Silah satanlar piyasa oluşturmak kan dökmekten çekinmiyorlar maalesef

    YanıtlaSil
  3. Kaleminize sağlık.
    Tarihi okumadan neden Müslümanların kendi ülkelerini mahvettiklerini anlaşılamaz. Okudukça ta 1. Dünya Savaşından beri Mısır olsun, diğer Müslüman Afrika ülkeleri olsun, Suriye olsu, Arap yarımadasındaki ülkeler olsun hep İngiliz, Fransız işgaline uğradıklarını, yıllarca sömürge olarak yaşadıkları, kiminin sonradan Osmanlı'ya katıldığını görürüz. Petrolün önemi anlaşılınca İngilizler, Amerikalılar ve Fransızlar bol petrole sahip Müslüman ülkelerde kendileriyle işbirliği yapacak, KUKLA hükümetler kurma yoluna gitmişler. Bu işbirliğini de sadece o ülkelerdeki DİNCİLERden alabilmişler. Çünkü tabiatı gereği ulusalcı, laik, milliyetçi hele hele sosyalist, solcu hükümetler dincilerin tersine ülkenin petrolünü kendi halkı için kullanır. Şimdiki tabirle 'küreselci' değildir.

    İŞte ta o zamandan dinciler hep laik, milliyetçi hükümetleri devirmek için İngiliz istihbaratı MI6 ve ABD gizli servisi CIA elinde maşa olmuşlar. Sizi yönetime getirelim deyince 'OK' demişler, Nasır'ı öldürtmek istemelerinin sebebi buydu, İran şahının devrilmesinin sebebi yine buydu, Kaddafi keza, Saddam keza. Oynanan oyun hep aynı:
    Filan zalim, size demokrasi ve özgürlük getireceğiz.
    Oysa tek sebep petroldü.
    Dinciler de "buyrun getirin biz laikleri istemiyoruz size yardım ederiz" dediler.
    Sonuç: İran, Irak, Afganistan, Libya, Suriye dincilerin sayesinde çöktü. ABD ile işbirliği yapıp kendi ülkelerini mahvettiklerini anlamadılar. Şimdi akılları başlarına gelmiş ama son pişmanlık fayda vermez. O yüzden de dinle yönetilen hiçbir ülkenin başı beladan kurtulmaz. Çözüm laikliktedir. Atatürk o yüzden 'laiklik adam olmaktır' demişti.

    Kusura bakmayın çok uzun yorum oldu:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Laiklik farklı bir konu o konuyu ayrıca işlerim.Şu an terörden bahsediyorum. O konuya ise ayrıca değineceğim. Beni tanisaniz bana da dinci dersiniz ama ben onun bunun maşasi olmam. Çözüm sadece laiklik te değil insan olarak yaşayabilmek bence.Çözüm sadece bir ilkeye bağlı olmamalı geniş bir perspektife hizmet etmeli.Yorum için teşekkürler. Okuyunca mutlu oldum. :)

      Sil
  4. Yazının devamını bekleriz. Bu arada merhum Cemil meriç; "Maverayla göbek bağını kopartmış bir dünyanın insanı ya intihar eder ya da isyan" demiştir. Anarşi, terör, anomi isminde bir gazete tefrikasında bu üç kavram üzerinde bir çalışmasını takip etmiştik. Allah ondan razı olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O tefrikalari merak ediyorum. Ben kendisini örnek alırım.Benim için örnek alınması gereken bir kişiliktir.Mekanı cennet olsun.

      Sil
  5. Bu yazı dizini merakla bekliyecek ve okuyacağım kızım.Terörün tarihçesini gerçekten öğrenmek isterim.Emeğine sağlık canım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Elimden geldiğince titiz olacağım. Teşekkür ederim canım ablam :)

      Sil
  6. Kesinlikle medyanın önemli bir payı var :)

    YanıtlaSil
  7. Medya ve Avrupa... Bir arkadaşında yorumunda söylediği gibi silah kaçakcıları ve satıcıları piyasasını nasıl oluşturacak sanıyoruz ki... Bu zamanda en büyük silah kaçakcısı da bence medyadır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Avrupa ve onların isteği doğrultusunda yayın yapan medya sayesinde terör büyümeye başladı...

      Sil
  8. dünya üzerinde terörün şiddeti ve ölü sayısı artacak ve buna çözüm bulamayacak devletler bence. sanırım bütün ülkeler sevgiye iyiliğe filan dönmeli. dünyada anlayış değişmeli :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bencede çözüm için yine insanlar ölüyor. :(
      Sevgi en iyisi :)

      Sil
  9. Terör pek çok kaynaktan beslenebilir ama insan olmadan bir adım bile atamaz. Asıl mesele böylesine korku salan eylemleri yapabilecek potansiyeli olan insanları yetiştiren sistemi, eğitimi vs. ne varsa onları değiştirmektir. Sonrasında istedikleri kadar para aktarsınlar insan bulamazlar, uyuşturucu satsınlar, onu kullanacak insanı da bulamazlar ve yapacak bir şeyleri kalmaz. İster Batı devletleri kurmuş olsun, ister kendileri çıkmış olsunlar, sonuçta buraya insanlar katılıyor ve kandırılıyorlar. Terörün kol gezdiği coğrafyalar Arap ülkeleri, Afrika ülkeleri, fakir Asya ülkeleri. Yani eğitim ve adalet konusunda pek çok eksiği bulunan bölgeler. Sonrasında tüm dünyaya yayılıyorlar.
    Ayrıca konuyu ele alış şeklin bence çok kaliteli bir yazı dizisi ortaya çıkacağının habercisi. Merakla bekliyorum devamını, emeğine sağlık. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru söylüyorsun. Avrupa da çıktı ama diğer bölgelerde yayıldı. Çünkü eğitim seviyesi düşük. Teşekkür ederim :)

      Sil
  10. Merhaba!

    Kaleminize sağlık, yazının devamını merakla bekliyorum :)

    YanıtlaSil
  11. Yazılarının devamını bekliyorum :)
    İnsanlar ne kadarda acımasızlar sadece kendi çıkarları için dini kullanıyorlar eskiden müslüman demek yabancılar için zengin insanlar olarak kabul edilirmiş ancak şimdi terörist muamelesi görüyoruz kardeşim böyle diyor doğru bence ve müslüman olarak zengin olmalıyız .
    Yani demeye çalışıp diyemediğim şey şuan acı çeken terör yüzünden zarar görenler müslüman ülkeler ve bize de sataşıyorlar .
    Eğer güçlü olursak bu kadar iç çatışma olmaz .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için teşekkür ederim :). Gönlümüz zengin olsun yeter

      Sil
  12. Başından sonuna ilgiyle okuduğum ve devamını merakla beklediğim bir yazı dizisinin başlangıcı olan bu anlatım çok güzel olmuş kalemine sağlık.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...