27 Haziran 2016 Pazartesi

35. Kocatepe Kitap ve Kültür Fuarı

Merhaba,

          Aylardır kitap alamıyordum. Malumunuz öğrenciyim bende .Evde ki kitapları bitirince Kocatepe fuarına gidip almayı düşünüyordum ama baktım ki kitapları bitiremiyorum.
Ramazan da bitmek üzere bir gideyim diye düşündüm. 

   Kitap Fuarı için bir eleştirim olacak, bu fuar 35. yılında ama güçlü bir organizasyonu yok.Sosyal Medya kullanılmıyor. Yazarların imza günleri sosyal medya da duyurulmuyor.  Diğer kitap fuarlarında Sosyal Medya sayesinde daha çok ziyaretçiye sahipler. Gerçi yayın evlerinin karı ne yapayım. 

Neyse Efendim size aldığım güzide eserleri tanıtayım.


 İmam-ı Gazali - Tefekkür Düşünmenin Fazileti



 “Bir anlık/saatlik tefekkür, doğrusu bir yıllık nafile ibadetten üstündür.”(Hadis-i Şerif) Kaldı ki Yüce Rabbimizin Kitabında; tefekkür, düşünme, ibret alma, dikkatli ve titiz olarak incelemeyle ilgili olarak çok teşviklerde bulunulmuş ve buna ilişkin hükümler yer almıştır.


Yüce Allah şöyle buyurmuştur: “Onlar ayakta dururken, otururken, yanları üzerine yatarken (her vakit) Allah’ı anarlar, göklerin ve yerin yaratılışı hakkında derin derin düşünürler (ve şöyle derler:) Rabbimiz! Sen bunu boşuna yaratmadın.”(Al-i İmran, 3/191.)

Rasulullah (sallallâhu aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu: “Allah’ın yarattığı varlıklar hakkında düşünün/ tefekküre dalın. Ancak Allah’ın zatı hakkında tefekküre dalmayın/düşünmeyin. Çünkü siz gerçekten gereğince Allah’ı takdir edemezsiniz.”

Bu kitabımızda; tefekkürün önemini, değer ve faziletini gerek ayetler ve gerekse hadislerle açıklamaya gayret göstereceğiz. 


Füsusu'l Hikem-Muhyiddin İbn Arabi


Fususü'l-hikem, Muhyiddin-i Arabi'nin hicri 627 yılında Şam'da bulunduğu sıralarda bir gece görmüş olduğu gerçek bir rüyanın ilhamıyla yazılmıştır. Şeyh, o gece mana aleminde Hazreti Peygamber'i (S.A.V.) görmüş. Elinde bir kitap tutan Hazreti Peygamber (S.A.V.) kendisine hitap ederek, "Bu Fususü'l-hikem kitabıdır. Bunu al ve halkın faydalanması için muhteviyatını açıkla" demiştir. Şeyh de Yüce Peygamber'in bu manevi işaretine uyarak aldığı emir ve ilham çerçevesi içinde, kitap muhtevasını, artıksız ve eksiksiz olarak Hazreti Peygamber'den (S.A.V.) aynen nakil ve tercüme etmiştir.


İbn Tufeyl - İbn Sina  -  Hayy ibn Yazkan



Bu ünlü hikayenin, Hayy'ın varoluşu ve gelişimi çizgisinde insanın gelişim tarihini özetlemekte olan ince anlatım tarzı, bizi Hayy'ın şahsında kendisinden daha başka birşeyleri temsil ettiği konusunda ikna etmelidir. Yalnız başına yaşadığı adada Adem'e benzeyen konumu, ateşin kaşifi olarak üstlendiği Prometeus rolü, ilerleme kaydetmesi ve sapması, ateşle zekice tecrübelere girşimesi ve düşünmeden "ondan bir parça"yı kavramaya çalışması, onun insanoğlunu sembolize ettiğini göstermektedir. Çünkü o da ilk insan gibi her şeyi kendi başına keşfetmek zorundadır. Ayrıca bir insan olarak, ruhun hayat kaynağı olan hayvani yönünden başka bir şey bilmemektedir. Bu, insanın en azından yarı ruhani bir dünyaya girmesinin belirtisidir.

Fyodor Mihayloviç Dostoveyski- Kumarbaz



Fyodor Mihayloviç Dostoyevski (1821-1881): İlk romanı İnsancıklar 1846'da yayımlandı. Ünlü eleştirmen V. Byelinski bu eser üzerine Dostoyevski'den geleceğin büyük yazarı olarak söz etti. Ancak daha sonra yayımlanan eserleri çağımızda edebiyat klasikleri arasında yer alsa da o dönemde fazla ilgi görmedi. Yazar 1849'da I. Nikolay'ın baskıcı rejimine muhalif Petraşevski grubunun üyesi olduğu gerekçesiyle tutuklandı. Kurşuna dizilmek üzereyken cezası sürgün ve zorunlu askerliğe çevrildi. Sibirya sürgününden sonra yazdığı romanlarla tekrar eski ününe kavuştu. Dostoyevski Kumarbaz'da tutkulu bir aşkla kumar tutkusunu bir arada anlatırken insan ruhunun derinliklerini büyük bir güçle sergilemiştir.

Bitti mi ? Bitmedi. Bir de Dönüşte Olgunlar Caddesine uğradım ve 3 adet kitap daha kitap aldım.


Khaled Hossesini - Ve Dağlar Yankılandı


Gece vakti, çölü bir el arabasını çekerek geçen bir baba. Arabanın içinde annesiz iki çocuk; iki kardeş; biri kız, biri erkek. Küçük Peri için ağabeyi Abdullah, ağabeyden çok öte. On yaşındaki Abdullah’a sorsanız Peri, her şey demek. Köylerinden Kâbil’e varmak için çıktıkları yolculuğun sonunda aileyi yürek parçalayıcı bir son bekliyor. Fakat aslında bu bir son değil... Kardeşlerin başlarına gelenler -yakın ya da uzak- ilişki kurdukları tüm insanların hayatlarında nesiller boyu yankılanacak...


Hayat farklı aileleri sevgi ve fedakârlık, ihanet ve sadakat gibi ortak duygularla sınarken, karakterlerin başlarına gelenler ve yaptıkları seçimler, kitabın her biri ayrı bir renk ve lezzet taşıyan katmanlarını oluşturuyor. Afganistan’ın küçük bir köyünde doğan ve okuru Kâbil’den Paris’e, San Francisco’dan Tinos adasına taşıyan bu öykü, her sayfada renklenip güçleniyor.

Ve Dağlar Yankılandı, bizi biz yapan değerler üzerine düşündüren, ustalıkla yazıldığını her bölümde yeniden kanıtlayan, büyüleyici bir roman. Uçurtma Avcısı ve Bin Muhteşem Güneş ile dünya çapında sevilen bir yazar olan Khaled Hosseini’nin yazarlığında bir dönüm noktası.

Adam Fawer - Empati 



Yaşamınızın kontrolü sizde değil!

Öyle olduğunu düşünebilirsiniz, ama yanılıyorsunuz.
Elbette ki kendi kararlarınızı kendiniz vermekte özgürsünüz.
Bu kitabı kapatabilirsiniz.
O sandalyede oturmaya devam edebilirsiniz.
Ya da gözlerinizi oymak gibi çılgınca bir şey yapabilirsiniz.
Ne isterseniz yapabilirsiniz.
Ama sorun şurada: Ne isteyeceğinizi kontrol edemezsiniz.
Her davranışınızı önceden belirleyen arzularınız ruhunuzun okadar derinlerine işlemiştir ki, onlara dikkat bile etmezsiniz.
Ve bu da sizi mükemmel bir köle yapar.
Bu nedenle, hayatınızı yaşamaya devam edin. Ne isterseniz yapın.
Sadece 'isteklerinizin' tümüyle sizin kontrolünüzde olmadığı gerçeği üzerine kafanızı çok fazla yormamaya çalışın.

EDEBİYAT, BİLİM VE FELSEFE RUHUNUZA AKACAK,

OKUDUKÇA BAĞLANACAK, BAĞLANDIKÇA OKUYACAKSINIZ...


Adam Fawer - Oz



Dorothy ilk defa öldüğünde on iki yaşındaydı. 

En azından bana söylediği buydu. 
Delirdiğini düşünmüştüm ama şimdi 
ona inandığım için esas deli ben miyim diye merak ediyorum. 
Öyleysem bunların hiçbirinin önemi yok demektir. 
Ama değilsem… 
Eh, o zaman dünya benim düşündüğüm gibi bir şey değil demektir.
Üstelik tek bir dünya yok.
Kafanız karıştıysa canınız sıkılmasın. Benimki de karışmıştı. 
Okuyun, anlayacaksınız. Sonra karar verirsiniz: 
Ben mi delirdim yoksa siz mi?
Hortum seni sürükledi. 
Şimdi hikâyeye baştan başlayacaksın. 
Aklını, kalbini, duyularını karıştıracak bir dünyayla karşı karşıyasın. 
Bu diyarda gündüzler karanlık turuncu, güneş siyah, geceler bembeyaz.
Büyünün yerini bilim aldı.
Hatırladığın herkes, her şey artık çok daha güzel, korkunç, acımasız. 
Yeniden keşfetmeye hazırlan: OZ'u ya da kendini!

Benden bu kadar.
Herkese iyi okumalar :)

23 yorum:

  1. Uzun zamandır kitap fuarlarına gidemediğimden imrenerek okudum yazını. Tasavvuf kitapları almışsın çok güzel. Füsusu'l Hikem biraz ağırdır ama olsun, okumak lazım. Hayy Bin Yakzan'ı öğrencilere okutuyorduk biz, çok akıcı güzel bir kitap. Ve Dağlar Yankılandı'yı okurken zorlandım ben, sevemedim nedense, bakalım sen sevecek misin? Adam Fawer'in Olasılıksız kitabını okumuştum. Çok övüldüğü için beklentim yüksekti galiba. Hayal kırıklığına uğradım. Belki bu kitapları daha iyidir. Hayırlı olsun hepsi. Okudukça değerlendirmelerini bekliyorum canım ❤

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir kaç gün içinde bitecek, hemen git bence :).Ben olasiliksiz kitabını beğenmiştim.Yorumun için çok teşekkür ederim :)

      Sil
  2. Mmm eğlenceli! Seni lanet kitap kurdu :p

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 😜 Mavi fil tabi ki eglendiysen ne mutlu bana :)

      Sil
  3. Adam Fawer kitapları çok iyidir okuyan biri olarak sağlıkla güzel günlerde okursun inşallah :)

    YanıtlaSil
  4. OOOOO yeni ciciler ne güzel bayram hediyesi olmuş ...

    Keyifle okumalar olsun ....
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah! Teşekkür ederim.
      Gercekten bayram hediyesi oldu :)
      Sevgiler .....

      Sil
  5. Ah teşekkür ederim.Badem bende seni alıyorum i zaman :)

    YanıtlaSil
  6. ve dağlar yankılandı 'yı merak ettim. okumuştum mu yoksa; bilemedim :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Bazen bende okuduğum kitabı hatirlayamiyorum.
      :)

      Sil
  7. Bunların içinden olasılıksızı okumuştum.Keyifli okumalar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler ama bu kitapların arasında Olasıliksiz kitabı yok ki :)

      Sil
  8. Kitap fuarı mı ?
    Ayyy en son ne zaman gittim kitap fuarına hatırlamıyorum imrendim seni :)
    En son ne zaman girdim bloğuna ya ben senin ya ...
    Biraz gezineyim bloğunda :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Baya oldu galiba yorum bırakmana sevindim :9
      en kısa zamanda da gidersin inşallah :)

      Sil
  9. neler neler almışsıınn :) Adam Fawer'ın yeri bende çok ayrı ya. Kitaplarını nasıl hayranlıkla okurdum anlatamam. uzuuuuunca bi bekleyişten sonra Oz'un çıkması bana çok iyi geldi hemen sipariş verdim ben de :) umarım diğerleri kadar güzeldir. Oz Büyücüsü'nün bi yenidenanlatımı gibi bir şeymiş sanırım o yüzden beklentim yüksek :) güle güle okuu

    YanıtlaSil
  10. teşekkür ederim :). Adam Fawer'den beklentim yüksek. Ah ne güzel ben de merakla bekliyorum Oz'u :)

    YanıtlaSil
  11. fuara gitmek güzel de fiyatlar hayal kırıklığı yaratıyor insanda:/ hepsi de çok güzel, keyifle oku:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef fiyatları beni çok hüzünlendirdi.Tesekkür ederim :)

      Sil
  12. Olasılıksız ve empati gerçekten güzel kitapalardı okumaktan büyük keyif almıştım. Tasavvuf kitaplarını hep okumak istemişimdir ama bu konuda henüz siftahım yok inşallah kısa zamanda olur. Yazı ve tanıtım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah en kısa zamanda okursunuz. Empati'yi merak ediyorum :)

      Sil
  13. Süper bir alışveriş olmuş bence. Hayy İbn Yakzan benim de listemde var, merak ettiğim bir kitap, ilk felsefi romanlardan ve "Robinson Tarzı" olarak bilinen romanlara da ilham olduğunu okumuştum önceden. Batı düşüncesinde etkili olmuş eserlerden, çok derin olduğunu düşünüp okumak istemiştim, e-kitap olarak indirmiştim hatta ama sorunluydu, okuyamamıştım. Dağlar yankılandı, Khaled'in diğer eserleri gibi harika ve Adam Fawer'ın Olasılıksız ile Empati romanları iyi ki okumuşum dediğim kitaplardan. Kalınlığına aldanmayın, bir solukta okunuveriyor. Olasılıksız kitabını da okumadıysanız, tavsiye derim. Ne diyeyim, keyifli okumalar, kıskandım da biraz, elimdekiler bitmeden alışveriş yapmama sözü verdim kendi kendime de, sıkıntı oluyor böyle görünce. :D Yorumlarını da bekliyoruz okuduktan sonra. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ediyorum.Hay bin Yazkan'ı çok merak ediyorum. En kısa zaman da alıp okursun umarım. Olasılıksız kitabını okudum. Çok beğendim. Bende bunlar bitmeden bir sayfa dahi almayacağım :)
      Yorum için teşekkür ederim :D

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...