15 Temmuz 2016 Cuma

Terör ve Diğerleri - 3

Merhabalar,

Yazı serimin 3. Bölümündeyim. Bu yazımda Dini Terör'ü anlatacağım. Bu yazımı okumadan önce yazı serisinin birinci ve ikinci bölümlerini okumanızı şiddetle tavsiye ediyorum.

Konu ile ilgili araştırma yapmak epey zamanımı aldı. İngilizce kaynaklar bu konuda daha fazla olduğu için çevirmekle uğraştım. Umarım faydası olur.

Uyarı: Birazdan okuyacağınız yazıda 'din' kelimesi, sadece İslam için kullanılmamıştır.



 Dini Terörizm'e bir tanım getirececek olursak, Terörizm motivasyonlarından beslenen ve ağırlıklı olarak dini karakterin ve dini hedefleri gerçekleştirmek adına şiddet uygulamasıdır. Modern çağlarda terörizm etkisini milliyetçilik ve sosyalizm gibi fikir akımlarıyla gösterirken 1980'li yıllardan itibaren dini terörizm etkili olmaya başladı. Sizce neden 1980 sonrası etkili olmaya başladı?. Benim bu soruya verebileceğim cevap şahsım adına şudur: "I.Dünya ve II.Dünya Savaşları Avrupa'nın sömürgecilik dolyısıyla patlak vermişti. Dünya'nın tekrar bir cihan harbini kaldırmaya takati kalmadığına karar verdiler. Ama ele geçirilmesi gereken petrol yatakları vardı. Bu yüzden savaş yerine terör gruplarını yaygınlaştırarak, eski sömürge ülkelerin de iç savaşlar çıkarak amaçları için sinsi yollar üretme çabası olarak görüyorum.Çünkü, eski ABD Devlet Sekreteri şu sözleri sarfetmiştir: "Din ve etnik kimlik adı altındaki eylemler Soğuk Savaş sonrasında karşılaştığımız en önemli güvenlik sorunlarından biridir." Ancak Politika bilimciler, (Robert Pape ve Terry Nardin) , Sosyal Pskolojist M. Brooke ve dini çalışmalar yapan akademisyenler; Dinin sadece tesadüfü bir faktör olarak kabul ettiler ve bu tür terörizmin öncelikli olarak jeopolitik olduğunu savundular.

Aslında tarihte bilinen ilk dini terörizm örneği Haçlı Seferleri'dir. Bununla birlikte dini terörizm farklı kombinasyonlarla birlikte kullanılabilir. Bruce Hoffman, modern dini terörü 3 şekilde karakterize eder:
1- Failleri haklı çıkarmak için ya da asker kazanmak için dinin kutsallarını kullanır

2- Rahiplik figürü ile güven verir.

3- Failleri eylemleri haklı çıkarmak için kıyamet nasları(ayetler ve hadisler) kullanır.

Dini terör örgütleri genelikle etkisi altındaki insanlara şehitlik vaadi vererek intihara sürüklerler.Tarih boyunca şehitlik gibi kutsal bir mertebe kötü niyetli insanların oyuncağı oldu. Çünkü bu intihar eylemi ardında az kanıt bırakıyor ve  maliyeti çok az. Örn: Daeş'in gerçekleştirdiği tüm saldırılar. Bir yorumcuya göre, intihar saldırılarına karşı misilleme, grubun mağduriyet duygusunu artırır.Bu taktik halk desteğini almaya yardımcı şefaf bir taktik galine geldi.

Terör grupları finans kaynaklarını bir önceki yazımda anlatmıştım. Dini Terörist grupları, vakıf desteğide alabilirler. İnsanların dini duygılarını sömürerek, hayırsever insanları da kandırırlar. Size tavsiyem: "Zekat, fitre ve sadaka gibi dini vecibelerinizi yerine getirirken vakıfları iyice araştırmalısınız. Ayrıca ihtiyacı olan insanlara çevrenizden başlayın. Bir akrabanız olabilir, bir komşunuz olabilir."

Yazacaklarım bu kadardı. Serinin devamı gelir mi bilmiyorum. İdeolojik  terör üzerine araştırma yapacağım. Umarım bu yazımı beğenmişsinizdir....

2 yorum:

  1. eveet böyle bilgilendirici yazılar yaz bizim içiiin hem sen de düşüncelerini toparlamış olursun ki :)

    YanıtlaSil
  2. İstifade ettik. Yıllar önce merhum Cemil Meric'in editörlüğünü de yapmış birisi olarak, Yenidevir gazetesinde tefrika ettiğim bir çalışmasını "Anarşi... Terör... Anomi !..." başlığıyla vermiştim. Yine merhum hocamızın yazısından bir spot çıkartarak anons grafiklerini de hazırlamıştım. Manşet üstü verdiğimiz anonslarda "Maverayla göbek bağını kesmiş bir dünyanın insanı ya intihar eder, ya da isyan" demiştik. (Bu arada hazırlamış olduğun yazıdan da istifade ettiğimizi söylemeliyim.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...