13 Ağustos 2017 Pazar

Okudum: Karamazov Kardeşler- Dostoyevski




Herkese Merhaba,

Ne kadar uzun zaman oldu kitap yorumu yapmayalı siz deyin beş ay ben diyeyim bir ay, ama artık sık sık yorum yapmaya çalışacağım. Hatta bu konuda oldukça iddealıyım. Günlerdir biteremediğim kitabım nihayet bu sabah bitti evet yanlış duymadınız. Bitti. Bu kitabı biterebildiğim için çok sevinçliyim kendimle övünmek gibi olmasın ama her yiğidin harcı değil. Ne kadar da böbürlenerek yazıyorum. Merak etmeyin Karamozov Kardeşler'i okudum diye edebiyat divası sayılmamam çünkü bu kitabın yorumunu yapabilmek  demek tecrübe demek, benim gibi genç bir  blogger o yetkinlikte değil ve o yetkinliğe ulaşabileceğimi zannetmiyorum. Belki 60 yaşımdan sonra!....


Peki ne yazacağım bu gönderiye? Nacizhane kitabı elimden geldiğince tanıtmaya çalışacağım.

                    Tanıtım Yazısı:
  
Dostoyevski, yaşamının son yıllarında başyapıtı Karamazov Kardeşler'i tamamladığında, Rus yazınında 'felsefe düzeyinde roman-tragedya denen türün de temelini attığının bilincinde değildi. Dostoyevski'nin yaşam birikiminin tümünü ve sanat gücünün doruğunu içeren bu roman, gerçekte insanı insan yapan ne varsa, onlara adanmış bir destan niteliğini taşır. Yazar, hiçbir romanında "Karamazov Kardeşler"de olduğu denli insan ruhuna inmemiş, insanoğlunu bu denli kesitler biçiminde, içgüdülerinin ve istencinin tüm görünümüyle sergilenmiştir. Bir aileyi konu alan ve bir felaketler zinciri olarak gelişen olay örgüsü, bireysel öğelerin yanı sıra, ondokuzuncu yüzyılın ikinci yarısındaki Rus toplumunu da geçirdiği sarsıntıların tümüyle, dünya edebiyatında bir eşi daha bulunmayan bir sanat aynasından yansıtır.


Arka Kapak:

Dostoyevski (1821-1881): Gerek 1840'ların ortalarından itibaren yayımlamaya başladığı Beyaz Geceler ve Öteki gibi uzun öykü-kısa romanlarıyla, gerekse Karamazov Kardeşler, 
Suç ve Ceza ve Budala gibi Sibirya sürgünü sonrası büyük romanlarıyla, insanın karanlık yakasını kendinden sonraki bütün romancıları derinden etkileyecek biçimde dile getirmiş büyük bir 
19. yüzyıl ustasıdır. Karamazov Kardeşler, yazarın son başyapıtıdır.
(Arka Kapaktan)




Künye:

  • Baskı Tarihi:
    Mart 2013

  • Sayfa Sayısı:
    1025
  • ISBN:
    9789944880985

  • Orijinal Adı:
    Братья Карамазовы





















  • Çeviri:
    Nihal Yalaza Taluy




























  • Yayınevi:
    İş Bankası Kültür Yayınları













  • Kitabın Türü:






Alıntılar bölümüne geçmeden önce birkaç kelam etmek isterim :

Biliyorsunuz, Ben Dostoyeski hayranıyım. Ama Karamozov Kardeşler bana ağır geldi. Uzun bir ara verdikten sonra ilk önce bu kitabı okuduğum için beklediğim hazzı alamadım. Zira ne olaya odaklanabildim ne de içinde geçen psikolojik ve felsefi tahlillere odaklanabildim. Kitabın  ilk 200 sayfası çok akıcıydı genellikle klasiklerde bu aşamada sıkıcı olur bu yönden takdir edilesi fakat 300'lü sayfalara gelince iş karmaşıklaşıyor zira bir çok karakter var. Kim ne oluyordu diyorsunuz ve bir karakter konuşmaya başladığında susmak bilmiyor azizim. Evet çok uzun konuşma olduğuna kızmıyorum diyaloglar uzun olduğu için içeriğe odaklanıyorsun o felsefe ve psikoloji tam yakalıyorsun birden bire bir olay cereyan ediyor odaklanamıyorsun.Olayı anlıyorsun ne konuşuyordu bunlar diyorsunuz. Not alarak okumak çok önemli bence.

Tavsiye eder miyim? Eğer klasiklerin çoğunu okumuşsanız evet, Dostoyevskiye yeni giriş yapacaklar için cevabım hayır. Ben 4 yıl sonra tekrar notalarak okuyacağım. Çok uzatmadan Alıntılar bölümüne geçiyorum.



Alıntılar:
Toprağa düşen bir buğday tanesi yok olmazsa, yalnızca bir buğday tanesi olarak kalır; ama yok olursa, o zaman bereketli ürün doğurur.


''Bir çocuğun ölümünü görmektense, dünyaya geliş biletimi iade etmek isterim.''



Hüküm vermek insanların değil, Tanrının işidir.



Yalnız yaşamak değil, alçakça ölmek de mümkün değil... Hayır baylar, ölüm bile şerefli olmalı!



Hayattan pek çok şey öğrenen insanlar, neşeli ve masum kalamazlar.




Yeryüzünün kısa misafirleriyiz, az zamanda çok kötü şeyler yapar, kötü sözler söyleriz.


Bunun içuin topluyken birbirimize iyi şeyler söylemek fırsalarını kaçırmayalım.


Bir erdem kahramanlığına hazırlanıyorsun, ama erdeme inandığın yok. Seni kızdıran ve üzen de bu, bunun için bu kadar kincisin.



Sevgi öğretmendir, ama onu kazanabilmek gerekir, çünkü sevgiyi kazanmak zordur, pahalıya satın alınır, uzun bir çabayla ve uzun sürede elde edilir, çünkü bir an için sadece tesadüf eseri değil, her zaman sevmek gerekir.




Halkın sessiz, bitmez tükenmez sabırla dolu bir kederi vardır. Bu keder kabuğuna çekilmiştir, hiç sesi çıkmaz. Bir de gözyaşlarıyla taşan, sonra da kendini kapıp koyveren bir keder vardır. Bu hal en çok kadınlarda görülür. Ama bu da sessiz kederden daha iyi değildir. Sızlanmanın doyurucu yanı içteki acıyı deşip taşırmaktan ibarettir. Böyle bir keder avunma da istemez, çaresizlik onun besinidir. Sızlanmalar, kanayan yarayı büsbütün azdırmak ihtiyacından başka şey değildi

30 yorum:

  1. Hahaha okumayı düşünüyorum diye bile kendimle övünebilirim bu kitap için :D

    YanıtlaSil
  2. Sevgiye dair alıntı,çok etkileyici...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değil mi ama? Yorumun için tesekkur ederim. :)

      Sil
  3. Merhabalar.
    Her şeyin başı sevgidir. Çünkü Cenab-ı Hakk sevgiyi, insan doğasının kumaşına işlemiştir. Sevgi, ruh gibi bir varlığın özüne konulmuş, eşyanın tabiatına üflenmiş en yüksek değerdir. Sevmek; var olmak, var olmanın keyfini tatmaktır. Okumayı sevmeyen bir insan ne kadar okuyabilir ki? Sizin de okumayı ne kadar sevdiğinizi paylaşımlarınızdan anlıyoruz.

    Karamazov Kardeşler kitap tanıtımınızı okudum. Kitap hakkındaki düşüncelerinizde haklısınız, size katılıyorum. Çünkü söz konusu kitabı ben de daha henüz okuyamadım. "Diğer klasiklerin çoğunu okumadan, bu kitabın okunmasına geçilmemeli" görüşünüze katılabilmek için de en az sizin kadar bilgi sahibi olunmalı diye düşünüyorum. Aksi halde beyan edilen fikir ya da düşüncenin bir dayanacağı olmayacaktır.
    Tanıtımınız ve düşünceleriniz ve önerileriniz için, kaleminize ve yüreğinize sağlıklar diler, teşekkür ederim.
    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleyküm selam,
      Inanın bende çok bilgi sahibi değilim. Yorumunuz için teşekkür ederim. :)

      Sil
  4. Tam bir başyapıt, Dostoyevski ruhun kahin gibi :)

    YanıtlaSil
  5. Ahhhh eski klasikler,bir ara cilt cilt vardı tüm klasikler.Ayrıca akıl yaşta değil baştadır.Yorumun da oldukça güzel olmuş..

    YanıtlaSil
  6. Cok teşekkürler güzel yorumlamissin canim❤😘

    YanıtlaSil
  7. Dostoyevski'den sadece bir kitap okudum, o da Suç ve Ceza. Güzel kitaptı. :) Güzel bir paylaşım olmuş. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence diğer Kitaplarını da okumalısınız. Teşekkür ederim :)

      Sil
  8. O zaman ölmezsem kitabı bir on yıl sonra okumayı düşünüyorum. :)
    Kitaba karşı ön yargı oluştu postu okuyunca. :)
    Önce ufak ufak klasikler sonra Karamazov Kardeşleri okumalıyım, karar verilmiştir. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah uzun ömür versin.Önyargı oluşssun diye demedim ama...:)
      Yorum için tesekkür ederim. :)

      Sil
  9. Bende henüz beyaz geceleri okumadım. Rafta bekliyor :) Sizinde yorum yapan ellerinize sağlık ;)

    YanıtlaSil
  10. gayet de güzel yazmışııın yaaa. dostoyevski çok önemli tabii ama bana da ağır geliyoooo :) ben tolstoy tercih ediyom :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tolstoy da severim. Bu aralar ona ağırlık vereceğim tesekkür ederim deep. :)

      Sil
  11. Esmanur, merhaba kızım. Bugünlerde Yeraltından Notlar'ı okuyordum. Dostoyevski'nin bu eserinden önce başka eserlerini okumam gerektiğini internette yaptığım araştırmadan öğrendim. Kitap başından sarmıştı. Ama gerçekten not alarak okumak lazım. Kişilerin ruh hâllerini böyle anlatabilen tek yazar bence. Sırayla okuyacağım.
    Yorumunun bana çok yararı oldu ve kılavuzum olacak diyebilirim. Sen zaten felsefe okuyordun, onun için senin yazdıkların muteberdir. Emeğine sağlık kızım. Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeraltından notlar en beğendiğim eseridir. Estağfurullah felsefe konusunda henüz bir sey bilmiyorum.:) Yorumun için tesekkür ederim. Sevgilerimle

      Sil
  12. Kıtapdan alınan cümleler cok guzel 😍

    YanıtlaSil
  13. Dostoyevski iyidir , sanırım en az 3 kere okumuşumdur , şimdi yine mi başlattıracaksn bana ya:D

    YanıtlaSil
  14. Sevdiğim bir yazar ama bu kitabını henüz okumadım.Bahsettiğiniz gibi bu tarz yazarların kitapları başta ağır gelir ama bunun başları akıcı imiş.Aklımda bulunsun bu kitap;)

    YanıtlaSil
  15. Merhabalar,

    Dünyanın en büyük yazarlarından kabul edilen Rus Yazar Fyodor Mihayloviç Dostoyevski’nin 1866’da yayımlanan ve güncelliğini hiç yitirmeyen ölümsüz eseri Suç ve Ceza adlı romanından hafızama kazınan 20 alıntıyı okumanız için sizinle de paylaşmak istedim: http://www.ebrubektasoglu.com/yazi/dostoyevskinin-suc-ve-ceza-romanindan-hafizama-kazinan-20-alinti/

    ‘’Sonra öğrendim bunun asla olmayacağını, insanların değişmeyeceğini ve onları kimsenin değiştiremeyeceğini ve bunun çabalamaya değmediğini. Evet, böyledir.’’ En çok da bu cümle hafızamda yer edinmişti. İnsanları olduğu gibi kabul etmemiz ve değiştiremeyeceğimiz şeyler için kendimizi üzmememiz gerekir.

    Umuyorum keyifle okursunuz,
    sağlıkla kalın.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...