2 Mayıs 2016 Pazartesi

Truman Show



16 Ekim 1998
1998 - ABD
Bilim KurguDramKomedi
103 Dak.
Peter Weir
Jim Carrey Paul Giamatti Ed Harris Laura Linney Natascha McElhone
Andrew Niccol
Andrew Niccol Scott Rudin



Film Özeti


   Truman çok güzel bir adada yaşamaktadır... Fakat bu ada, Truman dışında her şeyin sahte olduğu bir ortamdır ve doğduğu günden itibaren devamlı olarak seyirciler tarafından izlenmiştir. Truman, bunun hiç farkında olmaz,  ta ki öldüğünü sandığı babasını görene dek.

   Bu filmi uzun zamandır izlemek istiyordum ama nasip olmuyordu. İnatla TRT yayınlıyordu ve ben izleyemiyordum. Bir gün Salona girdim. "1 dakika sonra Truman Show" yazısını görünce izledim..
   Filmin konusunu aslında bilmiyordum. Jim Carrey var diye izlemek istiyordum. Filmin başında Truman Show'un çok sevildiğini falan söylüyor. Anlayamadım başta. Truman ile aynı duyguları yaşayarak seyrettim. Bazı sahnelerde "Ay neden bu kadar büyük ya" diye düşünüp durdum.
   Truman her şeyi yavaş yavaş fark ediyor. Mesela, Onu tanımayan polis memurunun ona adıyla hitap etmesi ve ya seyahat etmek istemesi ama bir türlü seyahate çıkamaması vb. Bir çok şey Trumanın kafasını kurcalar ve bir gariplik olduğunu anlar. Her şey yapaydır. Ay ve gökyüzü vs.
Karısı , arkadaşları ve her şeyi sahtedir. Ne kadar acı ve zavallı Trumanın bundan haberi yoktur. Tüm dünya onun hayatını izliyordu. Bu kişililik haklarına aykırı ama gözü dönmüş film yapımcısının ise hiç mi hiç umurunda değildi.
   Film dar anlamda realty showlara, geniş anlamda ise bizim aslında dünya hapishanesinde olduğumuzu ve bizim 1984vari bir şekilde bir adet BigBrother tarafından izlendiğimiz mesajını bizlere iletiyor. Düşünsenize hayata her şeyin sahte olduğunu? Çevrenizdeki herkesin bir oyuncu olduğunu? Ben filmi izledikten sonra etrafı şöyle bir kolaçan ettim.
   Aya baktım. Gökyüzüne baktım. Her şey normaldi ama ya değilse?( ironi) Bu arada Truman'a küçükken ayın evreleri öğretilmemiş sanırım. 
  İzlemenizi tavsiye ederim...

28 yorum:

  1. Şuan öbür tarafta ki herkes bizi izliyor. : )

    YanıtlaSil
  2. Ne zaman şu gökyüzüne baksam (Almanyada)onu kağıt gibi yırtıp memleketime çıkasım var..çok güzel bi film yine izlemeli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Gurbet zordur. Inşallah kavuştursun :)

      Sil
  3. Benim de merak ettiğim bir film, henüz izleme fırsatım olmadı. Konusu güzelmiş. Bana kalırsa filmde hayatın sahteliği ve görünmeyen parmaklıklarla çevrili bir hapishanede yaşadığımız düşüncesi çok yalın verilmiş. Anlattığınızdan bunu çıkardım en azından. :) Ben çevreme baktığımda çoğu şeyin sahte ve gereksiz olduğunu düşünüyorum. Melankolik, depresif bir yapım olmaz hiç bir zaman ama gerçekçi yaklaşmak istediğimde maalesef hayat artık sahteliğe evrilmiş durumda. Neyse ben fazla saptırmayayım konuyu. :D İnceleme için teşekkürler, izleyene kadar merakımı gidermiş oldum bir nebze. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazen bende öyle düşünüyorum. Yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
  4. sevdiğim bir film. Hatta yine izlemek isterim

    YanıtlaSil
  5. Tekrar bi izlemek gerek demek ki :)))

    YanıtlaSil
  6. “Günaydın!… Ve olur ya belki sizi göremem; iyi günler, iyi akşamlar ve iyi geceler. ” (Truman)

    Umut aşılayan oldukça farklı bir filmdi

    YanıtlaSil
  7. Listeme alayımda sıra gelirse izlerim :)) Ellerine sağlık ^^ *

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Merve. Bence kesinlikle izle ^^*

      Sil
  8. İzlemiştim bu filmi, gerçekten güzel bir seyirlik...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim gerçekten güzel bir film....

      Sil
  9. Paylaşım için çok teşekkürler, fırsat bulursam izlemek için not aldım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. En kısa zamanda izlemeniz dileğiyle...

      Sil
  10. eskilerden bir anı , inan konuyu bile unutmuşum , güzel hatırlatma oldu , teşekkür ederim :D

    YanıtlaSil
  11. En sevdiğim filmlerdendir :)

    YanıtlaSil
  12. Ailecek bayılıyoruz bu adamın filmelerine :)) daha önce izlemiştik ama bu hafta sonu yine izlemek lazım :)) teşekkürler canım <3

    YanıtlaSil
  13. Yaşadığımız ortam sahte değil ama insanlar sahte. Hiç samimiyet göremiyorum kimsede. Herkes bir takım çıkarlarla hareket ediyor.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...