19 Eylül 2016 Pazartesi

Meydan Okuma: 72 Saat İnternet Kullanmama



Herkese Merhabalar,

Bugün sizlere biraz farklı şeyler anlatmak istiyorum. Biliyorsunuz internet çağımızın vazgeçilmezi internet olmadığında çoğumuz çok bunalıyoruz. Özellikle aşırı derecede sosyal medya delileri internetsizliğe dayanamıyor. Bu konu hakkında kendimi denemek istiyordum.Nasıl mı? Kendim 48 saat boyunca internet kullanmamak istiyordum. Ama tatilde hep evde olduğum için gerçekleştiremiyordum. Tatil de babamın izni olmuyor. Geçtiğimiz dokuz günlük tatilde babam her gün işe gitti. Ama bizi köye bıraktı.Elime sonunda fırsat geçmişti. Bu fırsatı çok iyi ddgerlendirmeliydim. Aklıma gelmişken kısa bir bilgi vereyim.Ben Ankara'da doğdum 


ve büyüdüm ve yaşıyorum. Annem ve babam da öyle Ankara'lılar. Ikisinde aynı köydenler. Bizim köyümüz Ankara-Kırıkkale sınırında sayılır ve Kalecik'tedir. Kalecik'liysen Kırıkkale'lilisin demeyin ben Ankara'lıyım. Fakat bizim köy biraz sıradışı, nasıl desem? Yani bildiğiniz köylerden değil.  Köy demeye bin şahit ister.Günümüzdeki köyler neredeyse şehirdeki imkanlara sahip. Ama bizim köy öyle değil. Elektrik, su tesisatlari var ama dediğim gibi internet yok ve dağın başı olması dolayısıyla köyde iletişim bir sorun.Telefonun çektiği bir kaç nokta var.Ve sadece anneannem de dahil olmak üzere beş hane var.Zamanında köyde yaşayan herkes köyden kente göçmüş.Toplasan 20 kişi bile yok. Anneannemin yaşadığı evin dışı bildiğiniz İç Anadolu evidir. Ama içi farklıdır.Geleneksel köy evlerinde olduğu gibi evin mutfağında duvara asılı bir kaç rafratan oluşuyor. Ve Mutfak taşı kavramı yok. Bulaşıklar "hamamlık" denen yerde yıkanır. Ve bjnjn gibi nayatı zorlaştıran bir çok konudan dolayı köye gitmeyi hiç istemezdim. Anneannemi sadece bayramlarda ziyaret ederdim ve o ziyaretler 1 gün bile sürmedi. Son gittigimde ise Babam bizi köye bırakıp Ankara'ya işe geri döndü. Bu deneyimi gerçekleştirmek için iyi bir fırsattı. Yola çıkmadan önce iki adet e kitap indirdim.Indirdigim kitaplardan biri Fangirl kitabıydı.Kitabi köyde bitirdim ve diğer e kitabı okumaya başladım.Bir sürü de yazı yazdım.Evde uzun süredir yazı yazamıyorum ve iyi oldu. Ayrıca  bir gün boyunca erişte isiyle uğraşan annem, teyzem ve anneannem yardım ettim. Hepsine erişte kestik.Fotoğraf çekmek pek aklıma gelmedi bu yüzden fotoğraf çekmedim.Buraya koyardım. Televizyona ise çok az baktım.Yani epi topu yarım saat bakmışmdır. Kitap okumadığım zamanlar sohbetle, bulaşıkla, çay ile geçti.

Deney hedefimi aştım ve kendime meydan okudum diyebiliriz. Hedefim 48 saat internete girmemekti ve ben 72 saat internete girmedim.Eve cumartesi günü aksam vakti döndüm. Bu yazıyı pazar günü yazdım. Ve pazartesi  yayınlayacağım. Yaz tatili resmen bitmiş bulunuyor. İnternetsiz kalmak bazen kafanızı rahatlatabilir. Benim gerginliğimi aldı. Siz de arada sırada modem fişini çekin ve o lanet olası akıllı telefonları kapatıp kaldırın.herkese iyi günler....

37 yorum:

  1. Bazen kafa dinlemek için teknolojiden uzaklaşmak iyi gelir bence :)

    YanıtlaSil
  2. Ben de sık sık düşünür, dile getirir ve uygularım. Ben internet/teknoloji orucu ya da detoks diyorum. Bedene de ruha da birebir. Köy ortamları bambaşka, gidecek bir köyü olmak güzel şey..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Internet orucu adı güzelmiş :)

      Sil
  3. Aa cok guzel yapmissiniz ve basarmissiniz. Bu meydsn okumaya bende katilsam kendime meydan okusamm. Nasil guzel olur. :) Cok iyi olmus kafanizi dinlemissinizdr bnmde ihtiyacim var. Bu guzel oldu tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah tabiki bloglar bunu yapsa güzel ir etkinlik olur :)

      Sil
  4. vay canına çok mantıklı bir şey düşünmüşsün umarım bende yapabilirim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım yapabilirsin :).Yorumun için teşekkür ederim. :)

      Sil
  5. Tebrik ederim :)
    O kadar hızlı ve hareketli yaşamaya alıştık ki zamanın göreceli olduğunu hep gözden kaçırıyoruz. Halbuki aynı odada bulunan iki kişinin bir saat için oluşturduğu algı bile çok farklı olabilir.
    İnternet, televizyon gibi oyalayıcı şeylerden uzakta geçirilen bir iki gün sıkıcı gibi bulunsa da başlarda senin yaptığın gibi pek çok güzel şeyle doldurularak kıymetlenebilir.
    Ben de sabahları sosyal hesaplarımı kontrol ederken diyorum ki her gün bunu yapmasam ne olacak arkadaşlarım için bu kadar önemli mi şunu bunu beğenmem ya da çok mühim fikirlerimi paylaşmam..
    Sanırım en uygunu çok uzaklaşmadan ancak çok da kaptırmadan ölçülü hareketlere sahip olmak. Yoksa eminim kimse hayatının çok büyük bir bölümünü ışıklı ekranlara bakarak geçirmek istemez, kendi içindeki ışığa yürümek varken...

    YanıtlaSil
  6. :)) Yoooo olamaz:)) en büyük kavgalarımız şu internet için :)) ben bi bıraksam:))

    YanıtlaSil
  7. çok sevdim yazını da köyde yaptıklarını da. ne güzel huzurlu günler geçirmişsin yaa. organik günler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Acayip organik günlerdi Deep :).Teşekkür ederim :)

      Sil
  8. Ne güzel yapmışın valla dediğin gibi bazen kafa dinlemek istiyor insan sürekli interttet başında artık kafa kalmıyor bazen ohh birde köyde sakin sessiz bir güzel kafa dinlemek için en güzel yer :) insan iki sohbet etme fırsatı buluyor ne güzel ...

    YanıtlaSil
  9. Ben bir kaç günlüğüne kampa gittiğimde yapmıştım aynısını. Tam süresini bilemiyorum şimdi ama kamp boyunca uzak durdum, gerçekten çok iyi geliyor insana, bildiğin hayata bakışım değişti desem yeridir, ama döndüm ve aynen devam ediyorum. :) Dediğin gibi en azından arada yapmak gerekiyor bu tarz internet kaçamakları. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende şimdi sürekli internetteyim.Ama ara ara yapacağım :).Yorumun için teşekkür ederim.

      Sil
  10. Sosyal medyanın kan emici olduğunu iddia ederim hep. İnsanı huzursuz edecek, strese sokacak birçok unsur barındırıyor içinde. İnternetten uzaklaşıp doğayla, insanlarla vakit geçirmek hem ilham veriyor hem de rahatlatıyor bizi. Bu nedenle tebrik ederim çok güzel bir şey yapmışsınız.

    YanıtlaSil
  11. Anneannemöerşn köyüde öyle ama daha kalabalık tabi , hiç internet yada telefon çekmiyor . Tatilde bende bir kaç hafta çok az internete girerek yaşadım hiç zorlanmadım ama şimdi kesseler interneti bence zorlanırım :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen şu an çok lazım bu internet banada :)

      Sil
  12. Güzel bir uygulama olmuş Darısı bizlerin başına Benimde aktif Sloganım dur Alma :))) Kıyafetler üzerine bakalım sonuçlar ne olucak tebrik ederim seni başarılar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Bende sana başarılar dilerim :)

      Sil
  13. bu güzel yazını koydum ki blogumaaa :)

    YanıtlaSil
  14. Ne güzel bir meydan okuma olmuş :)

    YanıtlaSil
  15. O kadar güzel bir yazı olmuş ki.. Bitmeseydi daha da okurdum, öyle bir kaptırmışım kendimi..

    İlk cümlelerde, telefonumu uzun süre kapattığımı hayal ettim.. Sanırım bildirimlerle dolardı ^^ Sonra ayıkla pirincin taşını :)

    Benim köyüm de seninkine benzer durumlarda ama biraz daha iyi imkanlara sahip diyebilirim.. Yaşım daha da küçükken köyde balkona oturup saatlerce kitap okumayı çok severdim <3 Başka bir hissiyat katıyor insana.. Erişte kesmeyi severdim :)

    Bloğunu Deep Tone sayesinde keşfettim ve sevdim.. Diğer yazılarına da göz atacağım fırsat bulduğumda ^^
    Ziyarete beklerim :)

    YanıtlaSil
  16. İnternetsizlik... :)

    Bazen gerekli bu da... :)

    Neyse, ben de beklerim bloguma, sevgiler... :)

    YanıtlaSil
  17. İyi oluyor evet. Fakat eve gelir gelmez mesajlara bakmadan edemiyoruz.

    Ben evdeyken de pek kullanmamaya gayret ediyorum. Çeşitli işler icat ederek bu sorun aşılıyor. Zaten evde işten bol birşey yok, yaparsan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın aslında bu meydan okumayı evde de yapmayı planlıyorum. Evin işi hiç bitmiyor ki :). Yorum için teşekkür ederim :)

      Sil
  18. Helal olsun valla :)) çok internet düşkünü değilim, telefonum da sürekli elimde değildir, snaplerime bile sık sık bakamam ama yine de internetim olsun isterim, watsaptan ne mesaj geldi diye merak ederim ben :D Sevgiler :)

    YanıtlaSil
  19. İnternet orucu :) Harikasın canım ❤

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...