26 Aralık 2015 Cumartesi

Konuş Konuş Kocan Kadar Konuş




Yazar: Şebnem Burcuoğlu

"Türkiye'de kadınların DNA'larına kodlanmış olan evlenme saplantısı, ne yazık ki bizim ailede daha yoğun. Millete ailesinden genetik miras olarak mavi göz kalır, bize bu evlenme saplantısı kalmış. 'Sinek kadar eri olanın dağ kadar feri olurmuş' atasözü, anneannem Peyker'in lafıdır. Yani o sözü söyleyen ata, bizzat benim anneannem.

Sözün özü, kocan varsa varsın, yoksa da geçmiş olsun. Hele ki bir de 30'una gelip de bekâr kaldıysan bu dünyada yatacak yerin yok!"

Evli misin?
Ya nişanlı?
Sevgilin var mı?
O da mı yok!
Yaş kaç?
Hmm. Anlaşıldı.

Sen en iyisi bu kitabı bir oku. Yalnız değilsin Türk kızı! Senden çok var -ay bunu da yanlış anlayıp trip atarsın sen şimdi. Yok, öyle demek istemedik. Ailen, çevren, eşin-dostun-arkadaşınkankan, hepsi evlilik lafı ediyor değil mi? Ama zor iş.

Koca bulmak ÇOK zor iş arkadaş…
(Tanıtım Bülteninden)


   Evet genel tanıtımı geçtikten sonra gelelim ben ne gördüm.Bildiğimiz popüler roman Kitapçıların çok satan listesi ilk rafların süsü ama komik ama zevkli ama eleştirel eh birazda gerçeklik payıda var..Kitabın baş karakteri Efsun'un koca bulmaya gönüllü olması çevremizdeki bir çok genç kıza örnektir aslında itiraf edemeseniz de belkide o kız sizsinizdir. :)

    Ben anlayamıyorum... Bu koca bulma derdi nedir? Bu aralar pek bir revaşta bunun hakkında yazılan kitaplar çekilen filmler aldı başını gidiyor.Eskiden kadınların istihdamı azdı ve eğitim seviyesi düşüktü artık öyle değil.Kadınların eğitim seviyesi yükseldi. Artık üniversiteye giden bayan sayısı erkek sayısından daha fazla artık bir çok bayan eşimin eline bakmayayım kendi istediğimi alayım, gezip tozup eğleneyim diye çalışıyor okuyor.Bu tabloya bakınca bir kadın niye evlenir ki diyorum. Aşk içinse sevgi içinse bir şey diyemem saygım sonsuz. Neyse buradan upuzun yazılar makaleler tezler çıkar. Zaten sırf koca bulmak için evlenenleri yazar eleştirmiş kitapta. Bir anlamda bu konu Sosyoloji derslerinde tartışma konusu ve piskoloji bölümünde ise güzel bir tez konusu olur diyerek konuyu uzatmayı kesiyorum :)
  Kitap komik miydi? Evet komikti. Evet okurken güldüm. Bazı kitaplar ağlatır bazı kitaplar güldürür ve bazılarıysa güldürür kardeşim. Lakin edebi bir değer mi hayır. Yozlaşan popüler kültürün basit eserlerinden bir kaç yıl sonra unutulmaya mahkum.
İyi ki "Kürk Mantolu Modanna" kitabını bu kitabı okumadan önce okumuşum çok alıntı vardı Kürk Mantolu Madonna'dan alıntı yapılan o bölümler benim için Niteliksel Hazcılığın zirvesi oldu bu kitap için.
Ve iyi ki filmin tamamını seyretmemişim. Acun abimiz Tv8'de yayınladığında şöyle bir ucundan baktım mı? Baktım 15 dakika kadar ama o kadar.
   Toparlıyacak olursam komikti ve eleştireldi. Eğer sıkıntılı günler yaşıyorsanız okuyarak biraz olsun uzaklaşırsınız bunalım dan :)

11 yorum:

  1. Aile kurmak için evlenir insan. Ama bence koca bulunmaz ancak nasipte varsa sen koşsan da kaçsan da o nasip seni bulur. Bilirsin kadınların doğurgan olduğu dönem kısıtlıdır. Bu Yüzden deli gibi asil olsa da bir erkek artık 35, yasından sonraki biriyle evlenmek istemez, istese yakın cevresi bir şekilde izin vermez. Bu Yüzden olabilir artık 30 Una gelince evlenmek için acele etmek. Kariyer yapıp hayatlarını yasayan insanların yaslananlarını dinle yaptığı hiçbirşeyin aile ve cocuk sahibi olmaktan daha değerli olmadığını anlarsın. Bence maksat evlenmek degıl kadınların cocuk sahibi olup itici yası geçip Sabri bitmeden çocuklarını büyütmek istemesinin içgüdüsel dışavurumcu. Yoksa kim ne yapsın erkekleri ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ;) Olaya hiç böyle bakmadım doğru söylüyorsunuz kim ne yapsın onları (^_^)

      Sil
  2. Telefon soZlugu bazı kelımelerı eksik ve farklı çıkarmış yine ama sen anladın demek istediğimi ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi ki anladım çok teşekkür ederim :)

      Sil
    2. Tabi ki anladım çok teşekkür ederim :)

      Sil
  3. Henüz okumadım ama acayip kafa dağıtmalık görünüyor yaa güzel tespitler de var sanki içinde :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kafa dağıtmak için iyi evet içinde eleştirilerde var :)

      Sil
    2. Kafa dağıtmak için iyi evet içinde eleştirilerde var :)

      Sil
  4. Merhaba! :) Ters Düz'ü okuyunca yorumlarınızı mutlaka beklerim... :) Çok sevgiler... :)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...