31 Aralık 2015 Perşembe

Elif Şafak AŞK

Merhaba ,
Günlerdir yazmıyorum bloga yazamadım. Ne olur beni affedin.


Ya ortasındasındır AŞK'ın merkezinde; ya da dışındasındır, hasretinde..
Ella Rubinntain (40) Amerikalı bir ev kadınıdır. Tipik burjuva değerlerinin hâkim olduğu oldukça varlıklı bir ailesi, düzenli ve görünüşte "sorunsuz" bir evliliği vardır. Üç çocuğunu da büyüttükten sonra bir yayınevinde editör-asistanı olarak iş bulur; görevi A. Z. Zahara adlı tanınmamış bir yazarın tasavvuf felsefesini konu alan tarihi romanını değerlendirmektir.

Ancak hayatının kritik bir döneminde eline aldığı bu kitap, hiç beklemediği bir şekilde Ella'yı derinden sarsacak, dünyevi aşkı keşfetmek adına zorlu ve tehlikeli bir yolculuğa çıkmasına neden olacaktır.

Hayatlarımızın durgun gölünü dalgalandıran taş misali, yüzleşmek zorunda olduğumuz sıkıntılar, acılar... ve aşkın peşinde kat etmek zorunda olduğumuz zorlu yollar, ödediğimiz bedeller...

Aşk... kitap içinde bir kitap, hayatın anlamı peşinde bir aşk macerası...

Aşk... Elif Şafak'tan arayışa, gerçeğe ve keşfetmeye dair bir roman...



Sayfa Sayısı: 420

Baskı Yılı: 2014


Dili: Türkçe
Yayınevi: Doğan Kitap

Elif Şafak Aşk kitabını okudum. Biliyorsunuz kitap popüler bir kitap yıllardır.Bu kitap bana yıllar sonra okumak nasip oldu. Hala popüler olmasına rağmen ben beğenmedim bir çok not çıkardım kitabı okurken ama burada paylaşmayacağım çünkü hem çok uzun hem de  bazı çekinceleri var kitabı okurken kendime göre ilişkilendirdiğim olaylar siyaset ve din üzerine olduğundan burada paylaşmayacağım.
 Kitabı beğenenler beğenmeyenler oldu. Popüler bir roman olması nedeniyle de edebiyattan uzak olduğunu söyleyenler de oldu. Benim roman hakkındaki düşüncem “olmamış” Neden:
☆Çelişkili ifadeler vardı.
☆ Devrik cümleler ağırlıktaydı.
☆ Alıntı yada kopyalama çok fazla idi.
☆ Aşk derin bir temadır. Okuyunca bende aşk duygusu uyanmalıydı lakin uyanmadı. Yani çok yüzeysel kalmış.
☆Ticari kaygılarla yazılmış olması (bence ticari :))
Belki de Yazar Kitabı ingilizce yazmamalıydı .Ana dilde yazsa idi daha samimi gelirdi bana.
Kitap normal bir roman olarak gayet başarılı ancak tasavvuf işin içine girince sorgulayarak okudum. Okuyanlar bilirler, kitabin başında Şems ve Kadı var. İkisi arasında objektif bakıyordum olaya ama kitabı okudukça Kadı’nın tarafına geçtim diyebilirim. Ayrıca ilginç bir şekilde Mevlâna’nın oğlu Allaadin’e üzüldüm. Ella’ya gıcık oldum.Kimya Hatun dikkatimi çekti. Şimdi onu araştırıyorum.
Kitap bana uzun zamandır üzerinde düşünüp hep arka plana attığım tasavvuf ve sufiliği tekrar sorgulattı. Bunun hakkında araştıracağım çünkü mesneviyi okumadan bu kitabı okuyup yorum yapmak sığ bir eleştiri bile değil. Uygun bir zaman bulursam Mesneviyi okuyacağım . İşte kitaptan bir kaç çektiğim fotoğraf.













Kitabı okuyanlar ve benim gibi tasavvuf düşüncesine karşı önyargıları olan veya eleştirel yaklaşanlarla bu konuyu tartışmak isterim uygun bir dille tabii ki. Bunun için bana mysteriouseny00@gmail.com adresine mail atarsanız sevinirim.


10 yorum:

  1. Kitabı tamda popüler olduğu dönemde okumuştum. Bana birkaç getirisi oldu. Mesela Şems'i tanıdım. Kimya Hatun'a merak saldım. Mevlana ile ilgili bulabildiğim tüm kitapları okudum. Kitap sığ kalmıştı. Sadece popüler idi. İlk 100 sayfasından birşey anlamadım. İlk okuduģum zaman hayranlık duydum ise de sonraları Elif Şafak sadece yazmak için yazmış, dedim. O tasavvuf ruhunu bulamadım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen o ruhu bende alamadım. Tasavuf ilgili roman okumak İyi bir şey degil bence bunu çıkardım sonuç olarak asıl kaynakları kullanmak herzaman için en iyi olanı

      Sil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. Ben de popüler cok satan kitaplara karsı bir mesafe koyarım ilk Adımda. Kitabı'n popülerliği eksi hanesine yazılır. Dediğiniz gibi aşk ve tasavvuf gibi konular hatta Yusuf Züleyha gibi ilgi çeken temaların bizzat satıs odaklı Seçildikleri bellidir. Özellikle yazarlara dikkat ettiğinizde böyle popüler şişirilmiş cok satan Kitapların yazarları bir sekılde ya akraba bağı var eli kolu uzun insanlarla ya da dönemin siyasi ortamını kendine göre akıllıca çeviriyordur. Mesnevi konusunda ne kadar Haklısınız maalesef artık bu tarz ticari cerezlikleri okuyup asil mesneviyi hiç okumadan tasavvuf ve mesnevi hakkında cok bildiğimizi sanıyoruz. Orhan pamukta da sadece Cevdet bey ve ogulları Kitabı'nı merak ediyorum.

    Popüler Kitapları eleştirebilen beğenmediğini Açıkça ifade edebilenlerin artması dileğiyle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ediyorum yazarın öyle bir durumu varr Tasavvuf anlayışını kavramak en iyi olanı

      Sil
  4. Ben de yıllar önce okuyup kitabın neyini bu kadar beğendiklerini anlayamamıştım. Yani tamam akıcı bir kitap ama hepsi bu. Ayrıca tasavvuf kısmı da tamam pazarlama tasavvufu olmuştu bence zira o yıllarda böyle kitaplar pek bi popülerdi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler bi poşet kitap bende beğenmedim çünkü yazar hem ticari hemde kendi sahip olduğu düşünceyi aktarmaya çalışmış Parasal ve mesajsal

      Sil
  5. Ben bu kitabı çok beğenmiştim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Malesef ben beğenmedim ama zevk meselesi tabiki yorum için teşekkürler

      Sil
    2. Malesef ben beğenmedim ama zevk meselesi tabiki yorum için teşekkürler

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...